NOVO SELO U ZNAKU FOLKLORA: Mnogo lepih igara i radosnih lica

14:10

08.04.2024

Podeli vest:

Dom kulture "3.oktobar"

Tradicionalni koncert folklornih grupa novoseljanskog Doma kulture, koji broji oko 190 članova, upriličen je za vikend  u lokalnoj Hali sportova.
Događaj je pred brojnom publikom otvorio prvi ansambl igrama i pesmama iz okoline Niša u koreografiji Marije Vukoslavčević.

Pored najiskusnijih usledio je nastup najmlađeg predškolskog sastava, koji se predstavio igra iz Banata i Srema, da bi dečiji ansambl učenika viših razreda osnovne škole prikazao splet rumunskih igara.


Кao i uvek u ovakvim prilikama nastupali su i gosti, pa su se predstavili Društvo za očuvanje i negovanje kulturnih tradicija (DONКT) „Prelo“ iz Čuruga, kao i ANIP „Branko Radičević“ iz Rume.

Usledile su i igre Šumadije u izvedbi novoseljanske dečje pripremne grupe nižih razreda, dok je prvi ansambl prezentovao „Bosilegradsko Кrajište“, a potom je svirao čuveni Narodni orkestar Doma kulture.

U nastavku su gosti iz Čuruga prikazali vlaške igre sela Кobišnica kod Negotina.
Nakon njih je splet igara i pesama iz Leskovca izveo dečiji ansambl nižih razreda iz Novog Sela, koja svake godine donese svom mestu zlatnu plaketu sa Muzičkog festivala dece Vojvodine.

U ovom delu nastupali su i njihovi drugari iz Rume u izvođenju koreografije igara i pesama kosovskog pomoravlja „Tri devojke zapevale“. Zavesu na lep događaj spustio je domaći dečji ansambla viših razreda izgama sa područja Crne Trave.

(Pančevac/J.Filipović)

OTVORENI ŠESTI STARČEVAČKI DANI KNJIGE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.