Afrička kuga ponovo hara u Semberiji, Milićima i Vlasenici

21:14

09.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

BIJELJINA – Virus afričke kuge svinja ponovo je danas registrovan na području Semberije u Republici Srpskoj i to na velikoj farmi sa blizu 1.000 svinja.

Eutanazija zaraženih životinja počeće sutra ujutro, ali još nema podataka gde će one biti zbrinute, jer gradske vlasti Bijeljine nisu obezbedile stočno groblje, preneo je RTRS.

„Afrička kuga svinja ponovo je potvrđena u Bijeljini na farmi sa 380 krmača i 600 prasadi u selu Dvorovi. Danas je doneseno rešenje o proglašenju zaraženog područja od tri kilometra i ugroženog područja od 10 kilometara u Bijeljini, a Ministarstvo poljoprivrede je pre desetak dana donelo meru zabrane prometa svinja na stočnim pijaca jer ih je struka prepoznala kao mesta gde se vrši ilegalan promet životinja“, rekao je Srni pomoćnik ministra za resor veterinarstva Negoslav Lukić.

Na pomenutoj farmi u selu Dvorovi ima 380 krmača i 600 prasadi, a tamo su u toku i inspekcijske kontrole, dok će tim Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ uraditi epidemiološki izveštaj.

Prema njegovim rečima, osim novog slučaja u Bijeljini, slučajevi afričke kuge svinja su pre pet dana registrovani u Milićima i Vlasenici, kao i na Sokocu u populaciji divljih svinja.

Evo kolika je penzija Slavka Štimca: On i Radoš Bajić SVAKOG MESECA PRIMAJU ISTI IZNOS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.