STOTI ROĐENDAN MARTINA JONAŠA: Godina u znaku čuvenog naivnog slikara

14:14

11.04.2024

Podeli vest:

Vikipedija

Povodom 100 godina od rođenja poznatog naivnog slikara Martina Jonaša, u maju će se održati nekoliko manifestacija u njegovu čast.

Martin Jonaš je rođen 9. maja 1924. godine u Kovačici. Bio je jedan od osnivača slovačke naivne umetnosti u svom rodnom mestu. Njegovi radovi su bili izloženi na više od 300 samostalnih i kolektivnih izložbi u skoro 50 zemalja sveta. Povodom 100 godina od njegovog rođenja, Mesna zajednica Kovačica i Galerija naivne umetnosti organizovaće izložbu i konferenciju u njegovu čast.

U četvrtak, 9. maja, sa početkom u 13 časova, u Galeriji naivne umetnosti biće svečano otvorena velika izložba slika i grafika Martina Jonaša. Istog dana u 9 časova u Galeriji Babka biće održana Javna debata o etičkom kodeksu za slikare predstavnike kovačičkog naivnog slikarstva u Srbiji.

U subotu, 11. maja, biće održana konferencija „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost i budućnost“, na kojoj će učestvovati poznavaoci njegovog stvaralaštva i dela, značajne ličnosti iz sfere umetnosti i kulture, kolekcionari slika, likovni kritičari, istoričari umetnost, novinari i publicisti. Konferencija će se održati u velikoj sali Mesne zajedice Kovačica sa početkom u 12 časova.

Svoj rođendan u maju će proslaviti i Kovačica. Tokom pomenutog meseca održaće se niz kulturnih, zabavnih, sportskih i gastronomskih manifestacija povodom 222. godišnjice doseljenja Slovaka u Kovačicu. Manifestacije tokom majskih svečanosti održaće se u Mesnoj zajednici, kao i u Domu kulture 3. oktobra, Galeriji naivne umetnosti, Slovačkoj evangelističkoj crkvi, Osnovnoj školi „Mlada pokolenja“ i Sportskom centru „Slavija“.

(Pančevac/RTV OK)

GLOGONJ: Mladi uređuju tamiško izletište „Skela“

RŠUM ODUŠEVIO PUNU SALU DECE U STARČEVU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.