UŽAS U POTOČARIMA: Oskrnavljeno pravoslavno groblje, vandali su đaci osnovne škole!

10:10

14.04.2024

Podeli vest:

Facebook/ATVBL

Đaci bošnjačke nacionalnosti Područne škole Potočari u Srebrenici početkom ovog mjeseca su oskrnavili pravoslavno groblje koje se nalazi u neposrednoj blizini škole, tvrdi Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koji traži da se osudi ovaj slučaj i da reaguju nadležni.

Kako kaže, u MZ Potočari u zaseoku Studenac, oštećeno je pravoslavno groblje, „a kako saznaju, a i policija je utvrdila, gnusan čin su učinili đaci osnovne škole“.

–Ono što je simptomatično je da se to desilo u mesecu Ramazanu. Kao što je to bio slučaj i pre nekih mesec dana, zakazao je školski sistem, nastavnik veronauke, ali i roditelji. S obzirom na to da đaci, koji su klanjali u centralnoj školi u Srebrenicu, nisu kažnjeni, njihovi vršnjaci su krenuli korak dalje, pa prave incidente, te su otišli na pravoslavno groblje i tamo napravili vandalski čin, što svakako nije nikome za pohvalu – rekao je Kojić.

Ističe da nije bitna nacija ili vera, te da je bitno da deca nauče da se mora poštovati druga vera i verski objekti.

Radenko Simić, čije je porodično groblje oskrnavljeno, priča da se to dešava po treći put.

–Ovog puta oskrnavljen je grob mog brata Zorana koji je preminuo pre četiri meseca. Prvi put su polupani spomenici u poslednjem ratu, drugi put je oštećen grob mog strica i slomljen krst, a sada, 3. i 4. aprila, polupane su i razbacane vaze pored puta, dok je stakleni krst odnesen nekih 50 metara odatle i slomljen je. Do škole su bili razbacani venci, a ona je udaljena nekih 150 metara od groblja. Imamo informaciju da je to uradili grupa učenika iz škole u Potočarima.

Ističe da je ovo veliki i težak udar na njegovu porodicu, jer im još nisu zacelile rane od njegove iznenadne smrti.

– Ovaj čin nam je još više povećao bol. Ovom prilikom bih pozvao komšije Bošnjake da osude ovaj čin i da učine sve da se ovo ne ponovi. Treba da se zabrinu roditelji, škola, ali i čitavo naše društvo u kakvom ćemo mi društvu da živimo kad ta đeca budu punoletna. Neshvatljivo je da su to deca uradila – dodaje on.

(Pančevac/Serbiantimes)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.