DOLOVO: Nastavljen projekat „Dolovo je poezija“

18:00

15.04.2024

Podeli vest:

Foto: Nikola Radonjin

S prvim danima proleća u Dolovu je nastavljen projekat „Dolovo je poezija“, kada je formirana je grupa učenika iz Osnovne škole „Aksentije Maksimović“ sa kojima je upriličeno nekoliko književnih radionica.

Sredinom marta oformljena je grupa od dvadesetak starijih osnovaca, uzrasta od petog do osmog razreda. Kordinatori projekta, Teodora Radonjin i Nikola Radonjin, predstavili su im svoj rad i uveli ih u lepote čitanja i pisanja poezije. Krajem marta grupi su se pridružili i mlađi osnovci, iz trećeg i četvrtog razreda, a 9. aprila, svi zajedno imali su priliku da se druže sa Draganom Mladenović, poznatom pančevačkom pesnikinjom za decu i nedavnom dobitnicom prestižne nagrade „Duško Radović“, koju dodelje Biblioteka grada Beograda.

Mladenovićeva je mališanima u Dolovu predstavila svoju nagrađenu zbirku pesama „Kad stvari poljude“, ali i neke od svojih prethodnih knjiga pesama i proze. Kroz čitanje zanimljivih stihova i interakciju sa mališanima, ona im je pokazala da i kroz igru mogu da stvaraju stihove i lepu pisanu reč. Tom prilikom poklonila je nekoliko svojih knjiga biblioteci škole „Aksentije Maksimović“, a školska biblioteka će biti bogatija i za ceo komplet njenih dela, jer je Nikola Radonjin, ispred neformalne grupe „Dolovački pesnici“, poklonio desetak knjiga učiteljici Bosi Živojnović, čije je odeljenje (III-1) uzelo učešće u ovim pesničkim druženjima.

Gostovanjem književnika Nemanje Rotara u prostorijama Doma kulture „25. maj“ Dolovo, u petak 12. aprila, nastavljene su književne manifestacije za decu u sklopu projekta „Dolovo je poezija“. Tom prilikom, Rotar je okupljenim osnovcima predstavio svoj književni rad, kao i poeziju njegovog ujaka Miroslava Mike Antića. Pročitao im je nekoliko pesama iz Mikine knjige “Tršave šiške večeri“ i skrenuo im pažnju na to daje inspiracija svuda oko njih i da, uz malo volje, mašte i umeća, uopšte nije teško doći do napisanih stihova ili proznih rečenica. Rotar je, takođe, deci predočio važnost čitanja i uputio ih na Gradsku biblioteku Pančeva, instituciju iz koje i sam dolazi, kao jedno od dobrih mesta za druženje sa knjigama.

Mališani su neposredno pre druženja sa književnikom imali priliku da prošetaju kroz prostorije dolovačkog Doma kulture. Videli su postavljenu izložbu fotografija „Selfi – autoportret 21. veka“, a posetili su i biblioteku u ovoj kulturnoj ustanovi.

Nakon radionica, mališani će učestvovati sa odraslim piscima u prvoj pesničkoj koloniji u Dolovu, u subotu, 27. aprila. Svi oni imaće priliku da uz druženje stvaraju nove stihove, koji će se potom naći u zajedničkom zborniku.

Projekat “Dolovo je poezija” podržala je Lokalna fondacija Pančevo kroz program “Ideje koje pokreću promene”.

(Pančevac/J. Filipović)

BORINA NEDELJA: Emir Kusturica ovogodišnji laureat nagrade „Borisav Stanković“

MLADI FOLKLORAŠI U PANČEVU: Kulturni centar domaćin 62. smotre muzičko-folklornog stvaralaštva dece

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.