STARČEVO: Urnebesni književni kabare Sergeja Trifunovića

Šesti „Starčevački dani knjige” su zatvoreni. U svom prepoznatljivom glumačkom maniru svoj književni prvenac „Stovarište“ predstavio je glumac Sergej Trifunović.

16:53

17.04.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Šesti „Starčevački dani knjige” zatvoreni su u utorak, 16. aprila, koji su, kao i dosad, bili posvećeni jednom od književnih velikana, a ovog puta izbor je pao na Dragoslava Mihailovića, o kojem je pored ostalih svoje divljenje poslednje nezaboravne večeri izneo i legendarni glumac Sergej Trifunović.

Tokom punih osam dana za Mihailovićev liki i delo bilo izdvojeno najviše vremena, a o njemu su govorili Jelena Lengold, Ljubivoje Ršumović, Ana Milovanović Stišović, Milisav Savić, Milan Brdar, Enes Halilović, Vasa Pavković i mnogi drugi.

Svi oni su predstavili i svoje književne opuse.

Među njima je bio i Slobodan Tišma, nekadašnji dobitnik NIN-ove nagrade, koji je pored ostalog posebno apostrofirao, kao izuzetno vrednu u širim okvirima, knjigu Dragoslava Mihailovića „Кad su cvetale tikve“.

Ipak, u samoj završnici viđena je prava poslastica kada je u svom prepoznatljivom glumačkom maniru svoj književni prvenac pod nazivom „Stovarište“ predstavio proslavljeni glumac Sergej Trifunović.

On je na sebi svojstven način odgovarao na pitanja iskusne moderatorke Tamare Mitrović, koja su se ticala brojnih njegovih nesvakidašnjih iskustava i urnebesnih angedota. I svejedno da li je čitao isečke iz svog prozno-poetskog dela ili je prenosio odlomke, publiku nijednog momenta nije ostavljao ravnodušnim. Кako je i sam podvukao, umetnik je u obavezi da publici ne bude dosadno tokom nastupa, kao i da bude što iskreniji i autoironičniji, što je glumac i na delu pokazivao.

Sve to učinilo je ovaj književni kabare neponovljivim događajem za brojne Starčevce, koji su, kako im je Sergej poručio, shvatili koliko je smeh lekovita i  božanska tvorevina.

(Pančevac/J. Filipović)

Bajaga održao čas kulture uživo u programu RTS-a: „Je l’ mogu da vas zamolim da prestanete…“

NAGRADA GRADA BEOGRADA: Branko Anđić ovogodišnji laureat za književnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.