TENT REALIZOVAO VELIKI EKOLOŠKI PROJEKAT: Odsumporavanjem do kvalitetnijeg vazduha 

11:37

26.04.2024

Podeli vest:

Minstarstvo rudarstva i energetike

U Obrenovcu je pušteno u rad novo postrojenje za odsumporavanje u TENT-u koje je od neprocenjivog značaja za poboljšavanje kvaliteta vazduha u Srbiji.

U prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake, predstavnika rukovodstva i članova Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije” i delegacije iz Japana, izvršena je svečana primopredaja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla A”, najvećeg ekološkog projekta realizovanog u termoelektranama u Evropi u ovom momentu, koje je izgrađeno sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija.

– Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi. Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta, i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh. To je ogromna stvar koju je ova Vlada završila, ministarstvo na čijem sam čelu i Elektroprivreda Srbije – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona evra i da danas možemo da se pohvalimo da je ovo postrojenje uspešno završeno sa japanskim partnerima i domaćim kompanijama.

– Ovo postrojenje nema samo ekološki već i energetski značaj. Zajedno sa termoelektranom „Nikola Tesla“ B  na kojoj će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode oko polovinu električne energije u Srbiji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede. I ova postrojenja će biti prihvatljiva sa ekološkog aspekta i aspekta očuvanja životne sredine. Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vek termoelektrane i obezbedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su deo naših budućih  planova – rekla je ministarka.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je zadovoljstvo što je prvi put u poseti Srbiji, i da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

– Mnogo se radujem što danas kao predstavnik Vlade Japana prisustvujem svečanoj ceremoniji završetka radova na ovom projektu u kome su upotrebljeni naše znanje i tehnologija za zaštitu životne sredine koje smo stekli iskustvom za rešavanje zagađenja u našoj zemlji. Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku na njenom putu ka dekarbonizaciji – rekao je on i istakao želju će ovaj projekat postati simbol prijateljstva Srbije i Japana kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima koji su prošle godine završili svoj dvadesetogodišnji rad.

Minstarska Vujović je istakla da o značaju projekta najbolje govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine, prema kojima je termoelektrana u Obrenovcu bila najveći emiter štetnih materija, a upravo zahvaljujući ovoj investiciji rešen je problem aerozagađenja iz ovog izvora.

Novo postrojenje je od neprocenjive važnosti za sve građane Beograda. Građeno je po najsavremenijim tehnologijama, višestruko će smanjiti emisije sumpor-dioksida, dok je emisija praškastih materija svedena na evropske standarde. Za životnu sredinu je važno i što će se sumpor-dioksid koristiti za pravljenje gipsa, u skladu sa principima cirkularne ekonomije kao važnom delu Zelene agende, kojoj smo posvećeni. Sve govori u prilog tome da je u Beogradu realizovan najveći zeleni projekat i da je Vlada Srbije izuzetno posvećena unapređenju kvaliteta vazduha i životne sredine u celini“ – rekla je Vujović.

U novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A uloženo je 215 miliona evra. Ministarka Vujović je istakla da država kontinuirano ulaže u stara postrojenja i u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP), dodajući da je do sada uloženo više od 400 miliona evra.

(MRE/Pančevac/Z.S)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.