OPREZ, vlada opasnost od ALERGIJA! „Mace“ sve prisutnije u vazduhu, a evo kako da se zaštitite od POLENA

14:00

29.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Posle kiše prošle sedmice, nastavlja se intenzivno cvetanje drveća, ali i trava i pojedinih korovskih biljaka i u ovom periodu veliki alergen može biti polen trava, izjavila je danas Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne sredine.

– Ono što u ovom periodu može biti veliki alergen je polen trava, pa je ujedno i upozorenje osobama koje su utvrdile da su na ovaj polen alergične da krenu ranije sa terapijama dok ne budu prekogranične vrednosti ovog alergenog polena – rekla je Mitrović za Tanjug.

Ona je objasnila da su “mace”, deo ploda topole, sve prisutnije, posebno na Adi Ciganliji, ali to nije polen, nisu alergeni i ne izazivaju hemijske reakcije, nego samo mehanički mogu zairitirati nos.

– Kako je ove godine zbog blage zime sve krenulo da cveta dve do tri nedelje ranije, tako su se i ove sezone ranije pojavile “mace“ u našem gradu – rekla je Mitrović.

Mitrović je takođe rekla da bi trebalo da se napravi steategija suzbijanja najjačeg alergena, a to je polen korovske biljke ambrozije.

– Sve lokalne samouprave bi već morale da pripreme akcije za prvo suzbijanje ambrozije na čitavoj teritoriji Srbije. Te akcije podrazumevaju tri do četiri aktivnosti bilo košenje, agrotehničke ili hemijske mere. Sve se mora preduzeti pre nego što ovaj korov procveta – rekla je Mitrović.

(Pančevac/K1)

NAJMLAĐA TRUDNICA U SRBIJI IMA 13 GODINA! Devojčice prerano stupaju u odnose, ZAKAZALI SMO kao DRUŠTVO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.