NAJMLAĐA TRUDNICA U SRBIJI IMA 13 GODINA! Devojčice prerano stupaju u odnose, ZAKAZALI SMO kao DRUŠTVO

13:25

29.04.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

U protekle dve godine, Srbija se suočila s alarmantnim podacima: više od hiljadu devojčica je zatrudnelo, a skoro 300 njih je odlučilo da prekine trudnoću, prema informacijama koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. 

Posebno je zabrinjavajuće činjenica što je najmlađa trudnica imala samo 13 godina. Granica za stupanje u seksualne odnose je spuštena sa 15 na samo 11 godina, što nas navodi na ozbiljna pitanja o našoj ulozi kao roditelja i kao društva u celini.

U emisiji „Uranak“ na televiziji K1 o ovim pitanjima razgovaramo s ginokologom prof. dr Anom Mitrović i Tatjanom Macurom iz Udruženja „Mame su zakon“ i narodnom poslanicom.

Doktorka Mitrović ističe da je i jedan abortus u tinejdžerskom dobu previše

– Jedan abortus u tom tinejdžerskom dobu, posebno u adolescentskom dobu pre 15 godine je nešto što ne bi smelo da nam se događa u 21. veku u kome imamo mogućnost da u najranijoj mladosti zaštitimo reproduktivno zdravlje i da pokušamo da utičemo na naše mlade da pronađu druge fokuse i zanimacije i da ne stupaju prerano u seksualne odnose. Ali, ako se već odluče za to, da znaju kako primenom savremene kontracepcije, prezervativa i svih ostalih mera, pravilno da zaštite, kako svoje reproduktivno zdravlje, tako i zdravlje uopšte – rekla je dr Ana Mitrović i dodaje:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.