ŠOKANTNI PODACI Svaki peti petnaestogodišnjak u Srbiji koristi elektronske cigarete

14:50

03.05.2024

Podeli vest:

Pixabay

Najmlađi veoma rano kreću sa konzumacijom alkohola i elektronskih cigareta – to je potvrdio i poslednji izveštaj evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije. Upotrebu alkohola i cigareta među decom uzrasta od 11 do 15 godina ocenjuju kao alarmantnu i zahteva hitnu reakciju nadležnih. 

Nekad je srednja škola bila sinonim za eksperimentisanje sa alkoholom i cigaretama, danas se počinje, u najekstremnijim slučajevima, već od petog osnovne. Alkohol je I dalje supstanca koju najčešće konzumiraju adolescenti – 57 odsto 15-godišnjaka je popilo alkoholno piće bar jednom, a od njih deset, skoro četvoro je konzumiralo alkohol u poslednjih 30 dana, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

– To je baš onako visoka cifra, visok broj. Kod nas, kaže Batut, oko 50% dece konzumira alkohol u tom uzrastu. Poslednjih 30 dana na primer 20 odsto dece. Ono što je interesantno je što se broj dečaka i devojčica približava. Ranije su dečaci bili dominantni, a sada je broj konzumenata obe populacije skoro isti – kaže Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

SZO je tim povodom zabrinuta i zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta među decom. To je bio povod udruženja Roditelj koje je pre godinu I po dana sprovelo istraživanje o upotrebi vejpova među najmlađima I tada je donja granica za korišćenje elektronskih cigareta bila 13 godina.

– Ono što smo dobili da deca baš zbog tog izgleda vejpova, zbog svih mirisa I ukusa koji deluju kao da su pravljeni za decu a ne ozbiljnog konzumenta duvana pribegavaju tome jer ni roditelji ni nastavnici ne osete to pa može da prođe nekažnjeno – kaže Gordana Plemić iz udruženja „Roditelj“.

Rasprostranjena upotreba štetnih supstanci među decom u mnogim zemljama u evropskom regionu i šire, predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje. Iz Doma zdravlja Palilula poručuju da ih ovi podaci SZO ne čude I podsećaju da je češće konzumiranje štetnih supstanci krenulo s pandemijom koronavirusa. Razloge za ekspanziju treba tražiti u primarnoj porodici, smatra Todorović.

– Prvo treba da krene od porodice, pa škole, pa zdravstvenih ustanova, ali je osnova porodica. Kada porodica krene da bude disfunkcinolna, to je najteži izraz, ali porodica koja radi, juri, žuri, karijera i ostalo, zapostavljaju se deca, a onda oni traže svoje izvore informacija – dostupni su im internet, gugl, svašta vide, svašta čuju, a upozorenja su mala – govori doktorka Todorović.

Ističe da je jedna od glavnih prepreka u prevazilaženju ovog problema laka dostupnost alkohola i vejpova tinejdžerima, zaključuju u Roditelju.

– Dok smo vršili ta istraživanja videli smo da vrlo često na tržištu imamo proizvode koji nemaju adekvatne deklaracije, gde mi ne znamo šta je pravi sastav toga. Roditelji mislim da nisu dovoljno upoznati, da im je vrlo teško da pređu preko dela da im deca u ranom uzrastu dolaze u susret sa tako nečim – navodi.

Podsetimo, sredinom februara čak 12 dečaka mlađih od 15 godina primljeno je na VMA nakon što su se otrovali alkoholom u jednom beogradskom klubu. Prema navodima lekara, neka deca su imala čak 2,8 promila alkohola u organizmu.

(Pančevac/K1info)

OD 1. MAJA LAKŠE DO POPUSTA ZA STRUJU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.