SVEČANA CEREMONIJA Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu. NOVO POGLAVLJE U ČELIČNOM PRIJATELJSTVU KINE I SRBIJE

12:43

08.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pink

Predsednici Srbije i NR Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping potpisali su Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Sledi razmena potpisanih bilateralnih dokumenata između Srbije i NR Kine.

Predsednik Kine Si Đinping posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da potpisivanje zajedničke izjave o produbljavanju odnosa predstavlja podizanje strateštkog partnetrstva koje donosi „novo poglavlje u čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije“.

„U komplikovanom spoljnopolitičkom okruženju Srbija se posvetila nezavisnosti i brani teritorijalni integritet i suverenintet i brani svoje dostojanstvo, ona se pridržava međunarodnog prava čak i u ovoj promenjivoj dinamici. To je samo ojačalo tradicionlano prijateljstvo dve države“ – kazao je Si u Palati Srbija.

Najavio je zajedničku izjavu o produbljavanju odnosa i podizanju strateštkog partnetrstva koja doprinosi izgradnji „globalne zajednice zajedničke budućnosti“ čime ;Kina i Srbija „žele da prigle još sjajniju budućnost i da se posvete prijateljstvu“.

„Duboko sam imresioniran sastankom i okupljanjem srpskog naroda, osetio sam snažno prijateljstvo srpskog naroda sa kineskim. To me je učinilo još uverenijim u naše prijateljstvo“, kazao je kineski predsednik koga su hiljade ljudi pozdravile kod Palate Srbija.

Si je sinoć doputovao u Beograd, a svečani doček uz državne počasti priređen mu je danas na tom mestu.

Si i Vučić posle sastanka u četiri oka nastavljaju razgovor na plenarnom sastanku državnih delegacija.

Ugovor o izručenju i Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Ministar trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Ministar trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.

Ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.

Razmenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Kinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju u oblasti geologije i rudarstva.

Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Kine Li Ming razmenili su Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe i Memorandum o razmevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Đuričić i Ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Direktor Nacionalne agencije za međunarodni razvoj i saradnju Luo Džaohui razmenili su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Razmenili su pisma o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete „Pametno obrazovanje i digitalne škole“ između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine, kao i Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.

Razmenjeni su i sporazum o razmeni vesti i saradnji između Novinske agencije TANJUG i Novinske agencije Sinhua, Memorandum o razmevanju između Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije i Kineske medijske grupe i Memorandum o razumevanju između Politika novine i magazini i Kineske medijske grupe.

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Kineske medijske grupe.

Ministar kulture Nikola Selaković i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Pismo o namerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.