NOVI PAZAR Treći slučaj morbila registrovan kod deteta koje se vratilo iz Bosne

12:34

10.05.2024

Podeli vest:

RINA

Novi Pazar – Svo troje dece kod kojih je potvrđena bolest malih boginja, morbila, su u stabilnom stanju i njihova klinička slika je bez komplikacija. Radi se o mališanima starosti od jedne do četiri godine koji nisu bili vakcinisani.

Prva dva slučaja su povezana jer se radi o bratu i sestri, dok treće dete sa njima nije imalo nikakav kontak. Boravilo je u Bosni i Hercegovini i po povratku u Novi Pazar, pojavili su se simptomi.

– Imamo tri slučaja bolesti, građani se možda i pitaju zašto je proglašena epidemija. Međutim, radi se o bolesti koja ne bi trebalo više da bude prisutna u populaciji, stoga se na svaki slučaj obolevanja hitno reaguje i obaveštava Svetska zdravstvena organizacija, rekla je za RINU dr Samira Ljajić.

Ona još jednom ističe da je samo pravovremena vakccinacija mmr vakcinom, jedini način da se deca u potpunosti zaštite od ove bolesti. Stepen vakcinacije na teritoriji Novog Pazara nije na zavidnom nivou.

– Veliki broj roditelja ne želi da vakciniše svoju decu, zbog sumnji dda su vakcinacija i dobijanje autizma povezani. Ja moram da naglasim da to nijednom naučnom studijom nije dokazano i da takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u praksi. Dosta roditelja i odlaže vakcinaciju, što takođe nije dobro jer je pravovremena imunizacija od ključnog značaja, kaže dr Ljajić.

U Novom Pazaru registrovane su dve epidemije morbila i to 2017. i 2018, sa preko 400 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja.

(Pančevac/RINA)

ZAVOD PANČEVAC PRVI U SVEMU: Zakažite ultrazvučni pregled bez čekanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.