EDUKATIVAN SASTANAK: Sakupljači sekundarnih sirovina o tokovima ambalažnog otpada

14:59

10.05.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

Radionica o temi kaucijskog sistema za povrat ambalaže, posvećena saradnji formalnog – javnog sektora sa individualnim sakupljačima ambalažnog otpada, održana je danas u radnoj jedinici „Stara deponija“ JKP-a „Higijena“ Pančevo.

Cilj je da se, u okviru Projekta „Korak po korak ka unapređenju podrške za neformalne sakupljače sekundarnih sirovina“ sakupljači ambalažnog otpada koji ne sarađuju sa javnim komunalnim preduzećima upute u načine udruživanja radi naprednijeg prikupljanja i reciklaže ambalaže. Jedan od njih je otvaranje radnih mesta u javnim komunalnim preduzećima, u oblasti reciklaže.

Organizatori su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Poslovno udruženje komunalnih preduzeća „Komdel“, koji sprovode Projekat uz novčanu podršku Programa Ujedinjenh nacija za razvoj (UNDP), kao i Javno komunalno preduzeće „Higijena“ Pančevo.

Prisustvovali su sekretarka Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, Mirjana Savkov, predstavnici neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina i romskih udruženja i više od dvadeset sakupljača ambalažnog otpada.

Direktor JKP-a „Higijena“ Pančevo Mišo Marković predstavio je prednosti kruženja
ambalažnog otpada zahvaljujući kaucijskom – depozitnom sistemu, koji podrazumeva očuvanje okoline i uštedu troškova za prikupljanje, tretman i deponovanje otpada.

– Zasnivanje radnog odnosa u javnim komunalnim preduzećima na takozvanim zelenim radnim mestima, odnosno u oblasti zaštite životne sredine doprinelo bi i cirkularnoj ekonomiji čije je načelo „nula otpada“, gde se ambalaži, u ovom slučaju, produžava proizvodni ciklus, ali i transparentnom toku ove vrste otpada i višoj stopi reciklaže.

Depozitni ili kaucijski sistem za povrat ambalaže podrazumeva da kupci pića dodatno plaćaju iznos za ambalažu (PET i staklene boce i metalne limenke) koji mogu da povrate pri ponovnom odlasku u prodavnicu ili drugo mesto predviđeno za vraćanje novca. Sakupljanje ambalaže i refundiranje depozita na prodajnim mestima može da se odvija ručno ili automatizovano – posredstvom mašina.

Reciklabilni materijali tako ne završavaju na deponiji ili u prirodi, već mogu da se koriste više puta, a teret plaćanja troškova upravljanja otpadom prebacuje se sa poreskih obveznika na proizvođače i potrošače.

Druga radionica za novu grupu najavljena je za 22. maj u RJ „Ekosirovina“ JKP-a „Higijena“ Pančevo.

(Pančevac)

EDUKACIJA O RECIKLIRANJU: Đaci iz Slovačke posetili pogon pančevačke JKP „Higijene“

JKP HIGIJENA Nakano i Hiroki obišli su Centar za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.