Vučić: Rezolucija o Jasenovcu dobra ideja

16:05

16.05.2024

Podeli vest:

Printscreen

PODGORICA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je danas kao „dobru ideju“ najavu predsednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti Skupštini Crne Gore usvajanje rezolucije o Jasenovcu. „Mi ćemo sagledati kako da je oberučke u budućnosti prihvatimo.

Ali, pitanje je za građane Crne Gore i njihove političke predstavnike žele li to ili ne“, kazao je Vučić novinarima u Kotoru, posle učešća na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije. Posle Mandićeve najave, Hrvatska je ove nedelje uručila protestnu notu Crnoj Gori. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da se Zagreb odlučio na taj potez jer od šefa crnogorske diplomatije Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena u Skupštini Crne Gore. Ivanović je kazao da je Grlić-Radmanu rekao da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili sa Hrvatskom.

Vučić je danas govorio i o odluci Crne Gore da podrži rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će se Generalna skupština (GS) UN izjašnjavati 23. maja. „Da li je to potaman za Srbiju i da li ćemo biti oduševljeni ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici, svakako da nećemo. Ali izdržaćemo mi i te udarce, nije problem“, kazao je Vučić. On je ponovo odbacio kao neistinite tvrdnje da se rezolucijom o Srebrenici ne nameće kolektivna krivica srpskom narodu. „Individualna krivica se ustanovljava na sudovima, a ovde je reč o političkoj deklaraciji kojom želite da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. Ako nisam u pravu, pokažite mi o kojem pojedincu je reč u toj rezoluciji“, naveo je Vučić, ponovivši da je „smisao“ tog dokumenta „revizija tužbe protiv Srbije ili naplata ratne štete“.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.