Jaja se sve manje kupuju, ali proizvođači nude rešenje

11:20

17.05.2024

Podeli vest:

GJ

Proizvođači jaja u južnom Banatu ističu da je proizvodnja jaja mnogo veća od trenutne potražnje na domaćem tržištu i da posluju sa gubicima, jer moraju da ulažu i u nove tehnologije što iziskuje dodatne troškove. Mnogo bi im značilo kada bi se dozvolio izvoz u zemlje Evropske unije.

Na farmi kokošaka u Ilandži 25.000 koka nosilja svakog dana snese oko 18.000 jaja. Ona se zahvaljujući posebnim mašinama klasiraju po težini i veličini, a sve ih pažljivo, ali brzo slaže Gordana Stjepanović koja ovde radi već 6 godina:

-Znači mi mnogo, jer zaposlena sam u svom selu, ne treba nigde da putujem. Imam korektnu saradnju sa poslodavcem i po dogovoru sa njim nemam određeno radno vreme, već je klizno. Bitno je da se posao uradi i da se jaja pokupe- kaže Gordana Stjepanović, radnica iz Ilandže.

Slobodan Škrbić, vlasnik farme kokošaka „Presija”iz Ilandže kaže da i najmanji višak na tržištu mnogo utiče na cenu jaja i da trenutno u veleprodaji jaje košta 10,5 dinara  što ne može da podmiri troškove proizvodnje, jer je povećana cena rada zaposlenih, a i  stočna hrana često poskupljuje:

–  Problem je pre svega u sezonskom uticaju na potrošnju i prodaju jaja, tržište je plitko i mali viškovi na tržištu prouzrokuju veliki pad cene jaja tako da se često dešava da radimo po cenama prodaje koje su niže od cene koštanja jaja- ističe Slobodan Škrbić, vlasnik farme kokošaka „Presija”.

Na farmi sami prave hranu za svoje koke od žitarica koje kupuju u selu, a Mirko Škrbić, direktor farme kokošaka kaže da je u planu i modernizacija proizvodnje, jer drugačije ne mogu opstati na tržištu:

– Moramo da se usaglašavamo sa standardima EU i zanavljamo opremu po njihovim standardima.To su obogaćeni sistemi i kavezi.Krenuli smo u kupovinu i jedan objekat smo počeli da obnavljamo i čekamo da iselimo živinu i onda ćemo da implementiramo novu opremu-Mirko Škrbić, direktor farme kokošaka „Presija”.

Ovde ističu da za sad proizvode za svoje stalne kupce u Pančevu i Beogradu, a da bi im mnogo značilo kada bi se otvorio tranzit ka Evropskoj uniji, jer onda bi mogli da povećaju dnevnu proizvodnju jaja koja moraju da se prodaju u kratkom vremenskom roku.

(GJ)

Na jugu Banata duvaće vetar sa udarima orkanske jačine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.