Uspešno održana konferencija Lepota žene

21:44

25.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

“Lepota je mnogo više od procenta ispunjenosti zacrtanog ideala u određenoj tački vremena i prostora. Koko Šanel je jednom prilikom rekla: “Godine nisu važne. Žena može biti prekrasna u 20-im, šarmantna u 40-im i neodoljiva u ostatku svog života”. Ideal unutrašnje lepote je linija koja povezuje sve meridijane, sve uzraste i sve vremenske i geografske uglove – njena uzvišenost, njena neprolaznost i na kraju njena važnost, kao slika i uzor za buduće generacije,” poručila je Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, na otvaranju konferencije “Lepota žene”.

Konferenciju “Lepota žene” drugu godinu za redom organizovala je agencija “Advertising Solutions”, na čelu sa Natašom Vulin. Tokom celodnevnog programa, 21. maja, u prostoru Jugoslovenske kinoteke govorilo se o ženama kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote.

U okviru panela: Što sam starija, to mi je sve važnije – ZDRAVLJE ŽENE, govorile su tri eminentne doktorke: dr sci.med. Aleksandra Novakov Mikić – specijalista ginekologije i akušerstva, prof.dr Svetlana Vujović – specijalista endokrinologije i dr Gordana Milisavljević – specijalista radiologije. One su podsetile na značaj redovnih pregleda koji bi trebalo da postanu rutina.

“Moramo da radimo na tome da svaka žena ima dan u godini kad ide na ginekološki pregled i mamografiju. Imamo sjajnu nacionalnu strategiju za skrining na rak grlića materice, najbolju HPV vakcinu na svetu, i to besplatno. Ali, neophodno je raditi na edukaciji i informisanju,” rekla dr Novakov Mikić. Prof. dr Svetlana Vujović podvukla je značaj hormonskog statusa na zdravlje žene, dok je dr Gordana Milisavljević ukazala na potrebu preventivnih radioloških skrininga. Mnoge žene, i dalje, odlaze kod lekara tek kada nešto napipaju u grudima. Nažalost, u nekim situacijama, tada je već kasno za lečenje.

Okolnosti ili izbor – SNAGA ŽENE bila je tema drugog panela. “U našoj kulturi primetno je apsolutno odsustvo svesti da žena nije objekat, da nije lično vlasništvo. Status žene u društvu i dalje se valorizuje kroz to koliko je spremna da trpi, koliko je spremna da se odrekne zarad porodice i kolektivnog dobra,” kazala je Nataša Kovačević – Njezvanova.

Žrtve se retko odlučuju da prijave nasilnika, ćute i trpe, a u pozadini svega je mnogo faktora. “Žena obično ne prijavi nasilje u porodici zbog osećaja stida, ali i zato što nema podršku okoline. Praksa pokazuje da postoji osam ciklusa do konačne odluke da se izađe iz nezdravog odnosa,” pojasnila je Tijana le Roux- javni tužilac Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, uz napomenu da se susretala sa slučajevima da žrtva nasilja živi sa suprugovim roditeljima koji žmure pred problemom.

O POBEDI ŽENE pod sloganom “Ja ovo mogu” govorile su žene koje su vodile najteže bitke. U razgovor su se uključile: prof.dr Edita Stokić – internista – kardiolog, Vesna Bondžić – predsednica i osnivačica Ženskog centra Milica, Danijela Pešić – predsednica i osnivačica PH Srbija, Selena Ribić – članica Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice. Dame su podelile najintimnija iskustva, vezano za momente kada su se suočile sa najcrnjim prognozama.

Prof. dr Edita Stokić navela je da živimo po drugačijim parametrima od naših predaka, kao i da savremeni način života predstavlja okidač za razne zdravstvene probleme.

nspiracija pesniku, muza slikaru i stub porodice – LEPOTA ŽENE glasio je naziv četvrtog panela, u okviru kojeg su svoje stavove iznele glumica Snežana Savić, dr Kristina Davidović i psiholog Jelena Stanivuković. Ključna pitanja bila su šta danas znači biti lepa žena i da li je unutrašnja lepota jednako važna kao i spoljašnja.

Sve što smo tokom konferencije “Lepota žene” saznali i naučili, možda bi moglo da se sažme u reči Jelene Stanivuković, koja je podsetila je na čuveni film “Prohujalo s vihorom”, rađen po istoimenoj knjizi.

“Roman Margarer Mičel počinje rečima: “Skarlet O’Hara nije bila lepa, ali se držala kao da je lepa. Muškarci često nisu primećivali da je lepa, zbog njenih čari.” To je suština. Ljudi neće zapamtiti kako ste izgledali, ni šta ste obukli, ali ono što će poneti jeste kako su se osećali u vašem društvu. Ako mene pitate, lepa žena je ona koja iznova pronalazi lepotu u sebi i drugima, i onda je hrabro nosi u svom pogledu.”

„Lepota žene“ je održana uz podršku prijatelja konferencije, zdravstvenog sistema Euromedik, poliklinike Rea Medika, kompanija NovoNordisk i MSD. Gosti su imali priliku da se osveže Prolom vodom, Drive Cafe kafom, Frikom Quattro sladoledom i biljnim napicima Imlek Oaza.

(Pančevac/Žena)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.