LETO JE, ČEKAJU VAS ŽURKE SVAKU VEČE: 6 znakova mogu biti upozorenje da preterujete s alkoholom

20:00

09.07.2024

Podeli vest:

Freepik

Nekada ni sami ne primetimo da preterujemo sa alkoholom, naročito leti, kada se žurke nižu jedna za drugom. Međutim, organizmu ovo i te kako smeta, pa će se svojski potruditi o tome i da „obavesti“.

Alkohol je izuzetno štetan po organizam, a njegovo često ili (još gore) kontinuirano unošenje može izazvati niz zdravstvenih problema – od osećaja mamurluka i pratećih simptoma, pa sve do ciroze jetre. Kako prepoznati da je organizmu previše alkohola i da je vreme da se „povuče ručna“?

 
Hroničan umor i neispavanost
Jedni od prvih simptoma prezasićenja organizma alkoholom jesu hroničan umor i neispavanost, koji se javljaju usled promene ciklusa spavanja, odnosno narušene REM faze sna, koja je ključna za odmor orgaznima i održavanje zdravog nivoa kognitivnih funkcija i kreativnosti uopšte. „Zbog alkohola u krvi, osoba se može češće buditi tokom sna i biti umornija ujutru“, navodi doktor Melisa Oldhem, a prenosi Dejli Mejl.

Promene u libidu
Izlaganje alkoholu u dužem vremenskom periodu može izazvati i značajne promene u želji za seksom, a konkretno – smanjenje libida. „Nivo seksualne želje se pod uticajem alkohola kratkotrajno može povećati, ali je dugoročan efekat svakako negativan. To može dovesti i do anksioznosti i depresije“, objašnjava Nejtan Penman.

Problemi sa vidom
Zamagljen vid ili dupliranje slike pred očima mogu ukazivati na to da je osoba u datom trenutku preterala sa unosom alkohola, ali to nisu jedini simptomi na koje treba obratiti pažnju, jer oni nestanu kada opijenost prođe. Preosetljivost očiju, crvenilo i suvoća su ono što bi trebalo da zabrinjava, jer upravo oni ukazuju da u je organizmu previše alkohola duži vremenski period.

Oslabljen imuni sistem
Imunitet je tu da nas održava zdrave, a kada on oslabi, naš organizam gubi otpornost na štetne mikroorganizme koji vrebaju iz spoljašnje sredine. Alkoholna pića su jedan od glavnih krivaca za to, te ukoliko primetite da ste podložniji virusnim ili bakterijskim infekcijama više nego pre – zapitajte se da niste kojim slučajem preterali sa pićem.

Promena menstrualnog ciklusa
Naučne studije pokazale su da previše alkohola može dovesti i do disbalansa u hormonalnom panelu žena i poremetiti lučenje hormona LH i FSH, a samim tim – prouzrokovati i promene kada je reč o menstrualnom ciklusu. Prečesto opuštanje uz alkohol kod žena može dovesti i do nižeg stepena plodnosti, pokazala su istraživanja.

Visok krvni pritisak
Alkohol je odgovoran i za sužavanje krvnih sudova, usled čega može doći do porasta krvnog pritiska. Hipertenzija nije jedini problem sa kojim se mogu boriti oni koji preteruju sa pićem: posledično se mogu razviti i drugi kardio-vaskularni problemi (popur srčanog i moždanog udara), kao i poteškoće u domenu kognitivnih funkcija, kao što je demencija.

(RT)

PROVERITE DA LI GA IMATE U KUHINJI! Povlači se poznati začin sa tržišta! Prodaje se i u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.