Porazni rezultati: Vukova diploma prestiž, a ne odlika znanja

Zvanični rezultati prijemnog ispita koji su objavljeni na sajtu Beogradskog univerziteta pokazuju da su pojedini kandidati na prijemnom ostvarili manje od jednog boda.

14:00

20.07.2024

Podeli vest:

PIXABAY

Kovid generacija ili propust autora testova!?

Nakon završetka upisa na srpske univerzitete u javnosti je odjeknula zabrinjavajuća vest – budući studenti su dobro podbacili na testiranju. Ima onih koji to pravdaju time što su za sadašnju generaciju očekivani ishodi bili daleko iznad trenutnog stanja stvari. A kao razlog navode da je reč o kovid generaciji i da su autori testova postavili suviše visok standard ne uzimajući u obzir posledice dvogodišnjeg tumaranja uprazno tokom pandemije opasnog virusa.
Ovaj rezultat nije slučajan.

Naime, Svetska zdravstvena organizacija je još prošle godine upozorila svetsku javnost da čovečanstvu preti ozbiljan problem u doglednoj budućnosti jer stasava nekoliko generacija koje su tokom kovida poprilično usporile svoj razvoj u odnosu na svoje prethodnike kada je reč o saznavanju i razvijanju sposobnosti neophodnih za 21. vek. Da je stvar alarmantna, pokazuje i činjenica da je i ove godine bilo slučajeva da vukovci ili odlični učenici nisu uspeli da polože prijemni ispit ili su osvojili tek nekoliko poena na testu znanja. Još prošle godine je dekan Medicinskog fakulteta upozorio srpsku javnost na porazne rezultate – da je od oko 1.060 prijavljenih kandidata nešto više od 50 odsto položilo prijemni ispit.

Zvanični rezultati

Prema zvaničnim podacima sa ovogodišnjeg prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu, godinu dana kasnije, situacija je nešto bolja, ali još uvek zabrinjavajuća. Više je onih koji su položili prijemni – od 994 kandidata, njih 558 je prešlo neophodan prag znanja. Struku brine podatak da veliki broj odličnih učenika, među kojima ima i vukovaca, nije uspeo da položi prijemni i osvoji bar 31 poen od mogućih 60. Na FON-u je prijemni ispit urađen bolje nego prošle godine, pa su tako na testu iz matematike budući brucoši ostvarili 55 odsto uspešnosti, a na testu opšte informisanosti 57 odsto. Na ovom fakultetu vukovci su bili bolji od svojih prethodnika. Od njih 340 koji su nosioci Vukove diplome, oko 20 odsto nije uspelo da uradi 50 odsto testa s prijemnog ispita, a prethodnih godina ih je bilo i preko 30 odsto.

Zvanični rezultati prijemnog ispita koji su objavljeni na sajtu Beogradskog univerziteta pokazuju da su pojedini kandidati na prijemnom ostvarili manje od jednog boda. Posebno brine podatak da je dobar deo brucoša osvojio nešto više od deset ili ispod deset poena na prijemnom. Međutim, ima i onih koji su mišljenja da je Vukova diploma postala prestiž, a ne odlika znanja.

Štelovanje ocena

Prema rečima Aleksandra Markova, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, koren problema je u osnovnim školama.
– Kada se učenik upiše u školu i uđe u obrazovni sistem, imam utisak da štelovanje uspeha kreće već od prvog razreda osnovne škole i proteže se kroz celo njeno trajanje, ali je očigledno da se nastavlja i kroz srednje škole. Ocene su izgubile svako merilo vrednosti. Poražavajuće je što su i neke gimnazije koje su prestižne počele da prepravljaju ocene na nastavničkom veću – rekao je on za „Blic”. Smatra da zbog takvog štelovanja ocena često svedočimo lošim rezultatima odličnih učenika i vukovaca na prijemnim ispitima.

Bilo kako bilo, dok ne dođe državna matura, kada će se meriti postignuća dece tokom srednjoškolskog obrazovanja, budući vukovci i predmetni profesori mogu da odahnu i da nastave da teraju po svom.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.