Visoke temperature smetaju i usevima

Žetva pšenice očekuje se da će početi za manje od mesec dana i stručnjaci Instituta Tamiš u Pančevu plaše se da će stabljika ostati zelena, a da će klas ubrzano sazreti.

17:00

05.06.2025

Podeli vest:

Foto: Pančevac

Žetva pšenice očekuje se da će početi za manje od mesec dana i stručnjaci Instituta Tamiš u Pančevu plaše se da će stabljika ostati zelena, a da će klas ubrzano sazreti. On se trenutno nalazi u fazi voštane zrelosti.

Foto: PančevacFoto: Pančevac

Bogran Garalejić, stručni saradnik za strna žita kaže da posebno opasan može biti vruć vetar, ali i tople noći:

– Topao vetar je karakterističan za naše podneblje i može biti poguban za useve , jer bi ubrzao proces sazrevanja. Usevi koji su posejani do 20. oktobra lepo su nikli i dobro su podneli zimski period. Videćemo šta će biti do kraja ovog meseca i kakve nas vremenske prilike očekuju, ali poljoprivrednici trebna da izađu na svoje njive i da obiđu pšenicu, da uberu neku klas i da vide u kakvom je stanju- kaže Garalejić.

Kukuruz koji je kod nas posejan na 25.500 hektara nalazi se u dobrom stanju.

Foto: PančevacFoto: Pančevac

Jan Bapka iz Instituta Tamiš kaže da je posebno dobar onaj koji je posejan početkom marta i aprila:

– Ti usevi sad već sklapaju redove i imaju fazu rasta od 12 listova. Ono što je jako bitno je raspored padavina tokom proleća koji je bio dobar, ali ne možemo sad još ništa predvideti kako će do kraja biti. Činjenica je da od ukupnog potencijala za prijem vode u zemljište mi sad imamo popunjenost oko jedne trećine i ne bi valjalo da uđemo u duži sušni period. Za sad nema nikakvih bolesti, ali to ne znači da se ne mogu pojaviti pamukova sojica i kukuruzni plamenac- istiće Bapka.

Institut Tamiš u petak u 10 časova na svom Oglednom polju organizuje Dane polja strnih žita i zaštite bilja i svi zainteresovani poljoprivrednici na jednom mestu dobiće odgovore od stručnjaka na sva pitanja.

(Pančevac/GJ)

U Pančevu u 9 časova izmereno čak 30,9 stepeni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.