AMONIJAK I DALJE CURI IZ CISTERNE KOD PIROTA Analize pokazale da ga u vazduhu nema, voda ispravna, vrtići i škole ni danas ne rade

09:00

27.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/RTS

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz vagona cisterne koji je iskliznuo iz šina na desetak kilometara od grada. Prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije u tom delu povećane.

Voda je, prema analizama gradskog Zavoda za javno zdravlje, ispravna i vodosnabdevanje je uredno. Rade se redovne i vanredne kontrole, naročito u mestu Staničenje, jer je lokalni izvor na 150 metara od mesta nesreće, kaže direktor vodovoda Zoran Nikolić.

Postavljen još jedan merač kvaliteta vazduha u Pirotu

Agencija za zaštitu životne sredine postavila je u Pirotu još jedan merač kvaliteta vazduha i to, kako kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić, u centru Industrijske zone, koja je najbliža mestu na kojem se prevrnula cisterna sa amonijakom.

Tako će građani kvalitet vazduha moći da prate onlajn.

Colić kaže da amonijaka nema i nije ga bilo u centru grada, te da su isključivo iz predostrožnosti đaci prebačeni na onlajn nastavu, a radnici u industrijskoj zoni povučeni sa radnih mesta.

„Dok ne utvrdimo iz više mernih instrumenata kakva je sitauicja u vazduhu“, kaže Colić i podseća da su juče i prekjuče i merenja Kriznog štaba pokazivala da amonijaka u vazduhu u gradu nema.

Gas međutim i dalje curi na mestu akcidenta i koncentracije u vazduhu su tamo višestruko povećane i opasne po život.

Batut: Voda bezbedna za piće u Pirotu, Nišu, Beloj Palanci, ne koristiti bunare iz priobalja Nišave

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da su juče urađena ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće pokazala da su i u Nišu i u Pirotu ispitivani uzorci zdravstveno ispravni, odnosno da je voda iz gradskog vodovoda u gradovima Pirot, Bela Palanka i Niš zdravstveno ispravna i bezbedna za korišćenje.

Dodaje se da Zavod za javno zdravlje Pirot i Institut za javno zdralje Niš prate zdravstvenu ispravnost vode za piće, kako u gradskim tako i u seoskim vodovodima.

Kako se navodi, građani mogu bezbedno da koriste vodu u svojim domaćinstvima u Pirotu, Nišu i Beloj Palanci, kako za piće tako i za pripremanje hrane.

U saopštenju Batuta se napominje da se ne preporučuje korišćenje vode iz individualnih bunara u naseljima u priobalju reke Nišave, u blizini akcidenta koji se dogodio.

Voda ne sme da se koristi iz navedenih izvorišta do dobijanja potvrde od Štaba za vanredne situacije ili Zavoda za javno zdravlje Pirot o njenoj ispravnosti.

Rezultati hemijske analize uzoraka voda obavljenih u Zavodu za javno zdravlje Pirot su pokazali da je voda za piće iz vodovoda Pirot i Bela Palanka zdravstveno bezbedna i može da se koristi za piće i pripremu hrane.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće obavljenih u ovom Institutu pokazuju usaglašenost hemijskih parametara ispitivanih uzoraka vode za piće sa normama važećih Pravilnika.

Nakon što se u nedelju uveče prevrnuo vagon sa amonijakom kod Pirota, u tom gradu je proglašena vanredna situacija, a škole i vrtići ni danas neće raditi.

Dva muškarca su preminula, a obdukcija će pokazati da li je uzrok smrti trovanje amonijakom. Od pedesetak povređenih u bolnicama u Pirotu i Nišu zadržano je njih jedanaestoro.

Kako je saopšteno, prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije amonijaka u tom delu uvećane.

https://www.youtube.com/watch?v=shKyQqe2YOs

Direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Pirot Zoran Nikolić rekao je za RTS vodosnabdevanje nije dovedeno u pitanje, jer se grad ne snabdeva iz otvorenih vodotokova, reke i jezera, već iz izvorišta.

„Sve je zatvorenog tipa i samim tim je minimalna verovatnoća da može da se desi neko zagađenje po pitanju kvaliteta vode“, rekao je Nikolić i napomenuo da Pirot ima i fabriku vode, koja, kako kaže, poprilično može da otkloni problem ukoliko se nešto desi.

Ističe da je voda u Pirotu potpuno ispravna, da je vodosnabdevanje uredno, ali da je drugačija situacija u Staničenju, gde je došlo do iskliznuća vagona-cisterne.

„Drugačija je situacija, lokalni izvor u Staničenju je na 150 metara od Nišave. Iako je analiza pokazala da je i ta voda ispravna, da nema prisustva amonijaka“, rekao je Nikolić.

Kvalitet vode se, kako kaže, prati danonoćno, a rade se i vanredne i redovne kontrole.

„U Staničenju ćemo svakodnevno kontrolisati kvalitet vode“, rekao je Nikolić.

Što se tiče mesta nizvodno od Nišave, u Beloj Palanci je, iz preventivnih razloga, preporuka da se voda iz česme ne koristi za piće i pripremu hrane.

(RTS)

REZULTATI HEMIJSKE ANALIZE Voda zdravstveno ispravna i bezbedna za korišćenje u Pirotu, Beloj Palanci i Nišu SA OVIH IZVORA SE NE PREPORUČUJE KORIŠĆENJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.