Saveti pedijatra: Kako zaštititi decu od ekstremnih temperatura

11:00

19.07.2024

Podeli vest:

pexels
Vreli talas koji je zahvatio našu zemlju još traje. U nekim delovima Srbije temperatura je izuzetno visoka, oko četrdeset stepeni. Na ove ekstremne vremenske uslove posebno su osetljiva deca. Njih roditelji najčešće dovode kod pedijatra zbog glavobolje, povraćanja i dijareje, kažu u Domu zdravlja „Čoka“.
Branislava i Milorad Marko Đukić iz Mola roditelji su devojčice Line koja će u oktobru napuniti dve godine. Ovi mladi ljudi svoju ćerku vode na redovne kontrole kod pedijatra i dosledno primenjuju njegove savete.

„Brinemo da konstantno ima pre svega vode kraj sebe, da nadoknadi što više tečnosti, gledamo što manje da izlazimo po ovoj vrućini, ali naravno oko četiri pet sati, gledamo da se spustimo na Tisu pošto imamo plažu u Mol. Gledamo da provodimo tamo što više vremena na pesku, da uživamo, da se kupamo“, navodi otac Marko Đukić.

„Imamo mišiće, opremljena je mišićima, prsluk, guma, sve po redu, krema za sunčanje obavezno. Supruga nas nigde ne pušta bez toga“, dodaje Marko.

Pored uopštenih saveta namenjenih roditeljima da prilagode ishranu najmlađih ekstremnim vremenskim uslovima, kao i da se izbegava boravak napolju od deset do sedamnaest časova, tu su i posebne preporuke za decu sa epilepsijom.

Pedijatar u Domu zdravlja u Čoki Dr Ilona Roža Molnar roditelje koji imaju decu sa epileptičnim napadima da izbegavaju svetlost, sunce, toplotu.

„Svakako treba zabraniti toj deci kupanje u bazenima, na rekama, u moru, zato što sunčev zrak ima reflektujući efekat koji može da provocira epileptične napade“, objašnjava doktorka Roža Molnar.

U slučaju da deca povraćaju, imaju glavobolju, dijareju, bol u stomaku ili mučninu, treba odmah potražiti pomoć pedijatra, poručuje naša sagovornica.

(RTV)

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.