Doček za osvajače medalja iz istorije i geografije

Stojadinov: Grad će uvek prepoznati ovako dobre rezultate i nastavićemo snažno da ih podržavamo našom lokalnom politikom

13:49

04.09.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac

Zamenik gradonačelnika Predrag Stojadinov u Zelenom salonu Gradske uprave Pančevo ugostio je Gabriela Lalića i Dušana Mladenovića, osvajače medalja na međunarodnim takmičenjima iz geografije i i istorije, njihove mentore Svetlanu Marčetić i Nikolu Koneskog, kao i direktora Regionalnog centra za talente ,,Mihajlo Pupin“ Dragoljuba Cucića.

Prijemu je prisustvovala i Tatjana Božić, članica gradskog veća za obrazovanje, koja je je istakla da joj je drago što su đaci shvatili da je Grad prepoznao njihov talenat, da prate njihov rad i da su spremni da ulože u njih, kao i da su im na raspolaganju za sve što im treba.

– Grad će uvek prepoznati ovako dobre rezultate i nastavićemo snažno da ih podržavamo našom lokalnom politikom i kroz sekretarijat koji sprovodi ovakve akcije preko Regionalnog centra za talente. Ovakvi rezultati su inspiracija omladini da se što više bave naukom i da se postižu sjajni rezultati. Sigurno ćemo praviti ovakve prijeme i za oblast prirodnih nauka, a siguran sam da ima dobrih rezultata i da će ih biti, kao što imamo i dobre rezultate u sportu. Ali podjednako ćemo sve, nauku, sport i obrazovanje, podržati ispred lokalne samouprave i truditi se da naša deca buda obrazovana u svim segmentima, rekao je Predrag Stojadinov.

Dušan Mladenović osvojio je zlatnu medalju na Internacionalnoj konferenciji društvenih nauka na Baliju, u Indoneziji, koja je trajala od 27. do 30. avgusta.

– Takmičenje se sastojalo od dva takmičarska dana, prvi dan je bilo takmičenje u posterima, kada je svaki takmičar izlagao svoj poster. Sutradan je bilo održano glavno takmičenje, takmičenje u usmenoj odbrani prezentacije, ja sam se konkretno bavio političkim prilikama u Pančevu za vreme Slobodana Miloševića od 1979. do 2000. godine. Svoju ,,power point“ prezentaciju od deset minuta  prezentovao sam dvočlanoj komsiji, koji su činili Indonežani i njih je najviše interesovala konekcija između Srbije i Indonezije. Sa Balija sam poneo poznanstva svetskih razmera, upoznao sam drugare iz Guama, Mongolije, Malezije, Holandije, koji su došli sa istim ciljem kao i ja, koji vole nauku i istraživanja i koji će se u budućnosti verovatno baviti istim oblastima kao i ja, istakao je Dušan Mladenović.

Gabriel Lalić, učenik trećeg razreda Gimnazije Uroš Predić, osvojio je bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi za mlade geografe koja se održala  od 30. juna do 4. jula na Kopaoniku.

– Takmičenje se sastojalo iz tri dela: prvi deo je pisani, koji je meni bio najteži, jer zahteva znanje iz više nauka, ne samo iz geografije. Drugi deo je terenski rad koji se sastoji od pešačenja na maršuti od 3 kilometra kroz šumu i planine i naša glavna uloga je da osmatramo okolinu i hvatamo beleške na osnovu priče i opisa koji su nam dali vodiči. Treći deo je multimedijalni test, on se sastoji od 40 pitanja i svako se pušta po 40 sekundi i na osnovu slike treba da odredimo koja je regija, vrsta kamena ili grad u pitanju. Zadovoljan sam svojim uspehom i ponovo ću se takmičiti i potrudiću se da osvojim zlatnu medalju, zaključuje Lalić.

(Pančevac/M. Popović)

ZAJEDNICI ZAJEDNO: Nastavak partnerstva Grada i NIS-a

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.