UZDIN: Održana manifestacija „Etno duga“, u punom sjaju zablistale nošnje različitih narodnosti

09:03

17.09.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Na manifestaciji „Etno duga“ u Uzdinu u svim bojama i u punom sjaju zablistale su nošnje različitih narodnosti. Pored toga, i ove godine se uporedo održao poseban gastronomski ugođaj pod nazivom „Krompir kao najzastupljenija namirnica“, pa su posetioci takođe imali priliku da probaju raznovrsna jela od krompira po brojnim receptima svakog udruženja.

Na manifestaciji „Etno duga“ u Uzdinu posetioci su imali prilike da vide tradicionalne narodne nošnje koje su predstavile članice udruženja žena “Bakice”, kao i njihovi gosti, kako iz Srbije, tako i gosti iz Rumunije. Istog dana Bakice su organizovale i poseban gastronomski ugođaj pod nazivom „Krompir kao najzastupljenija namirnica“, te su Uzdinom zamirisali mnogi specijaliteti.

– Donele smo naše ručne radove, kolač sa krompirom, tačnije kuvane buhte sa šljivom i krompirom. Uvek izlažemo to što organizoatori traže. Donele smo i lutke. Ženska lutka ljušti krompir a muž gleda da li je to dobro, istakla je Ana Stano, predsednica Udruženja žena iz Kovačica.

– Spremile smo punjenu paprika sa krompirom. To je jend anaša članica spremila i velo je ukusna. Donele smo i naše čuvene crepajačke rezance. Skoro smo sve prodale, donele smo dva kilograma. Donele smo i zimnicu kao i tradicionalne rukotvorine. objasnila nam je Jovanka Jovanov – Ceca iz Udruženja žena “Vidovdan” iz Crepaje.

– Donele smo nošnje iz Ovče koje su karakteristične za folklore. Uredile smo štand u etno stilu. Od krompira smo napravile krofnice. Naše udruženje je aktivno 13 godina a naša tradicionalna manifestacije je “Višnjijada”, rekla je Ana Popesku, predsednica Udruženje žena ”Etno-art” iz Ovče.

Ana Bojer, predsednica ovog udruženja, kaže da je zadovoljna uspehom manifestacije i da je ove godine odziv gostiju prevazišao sva očekivanja.

– Zadovoljna sam. Imamo puno učesnika, 15 udruženja su ovde sa nama. Došle su nam i dva udruženja iz Rumunije, tačnije iz Temišvara i Rešice kao i gosti iz Banja Luke, koji su ovde po prvi put sa nama. Imai puno posetilaca. Imamo u kulturno-umetnički program na rumunskom i srpskom. Za sve naše goste smo spremile i naše tradicionalno jelo valjuške sa krompirima. To je starinsko jelo i to spremamo već 10 godina za sve učesnike i posetioce, rekla nam je Ana Bojer, predsednica Udruženja žena “Bakice” Uzdin

Manifestacijama u Uzdinu prisustvovali su i Anka Korfu, generalni konzul konzulata Rumunije u Vršcu i Daniel Magdu, predsednik IO Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine. Događaj je upotpunjen kulturno-umetničkim programom, na kome su nastupili dečji folklorni ansambl Osnovne škole „Sveti Georgije“, ženski i muški crkveni hor i lokalni muzičari i vokalni solisti. Organizator ovog multikulturalnog skupa je Udruženje „Bakice“ iz Uzdina a pokrovitelji manifestacija su Opština Kovačica i Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine. Svim učesnicima su, povodom obeležavanja „Etno duge“, dodeljene diplome i medalje.

(Pančevac/RTV Pančevo)

DVE MANIFESTACIJE U UZDINU Jedna je posvećena Ivanjdanu a druga rumunskoj košulji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.