PROMENE U GRAĐEVINARSTVU: Investitor mora da dokaže da je predao šut ovlašćenom operateru

18:00

25.10.2024

Podeli vest:

PIXABAY
PIXABAY

Podzakonski akt propisuje strožu kontrolu i postupanje s građevinskim otpadom tokom i nakon izvođenja radova.

O samom dokumentu se izjasnio i Goran Vesić, ministar zadužen za građevinarstvo i saobraćaj, koji je istakao da će primena Pravilnika znatno smanjiti broj nelegalnih deponija građevinskog otpada, koje se nalaze uglavnom pored puteva, što je i važan doprinos komunalnom redu i zaštiti životne sredine. Kako je rekao, u narednom periodu, kao ministar nadležan za ovu oblast, založiće se za to da se donesu novi propisi kojima će biti regulisane obaveze korišćenja određenog procenta recikliranog građevinskog materijala prilikom rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje puteva.

Država pokušava na različite načine da reši problem divljih deponija u naseljenim mestima, a najveći deo njih nastaje usled neodgovornog odlaganja različitog građevinskog otpada. Jedan od njih je i uvođenje novog pravilnika, koji će, prema navodima nadležnih državnih organa, značajno promeniti način na koji se otpad od građevinskih radova obrađuje i deponuje.

Uzgred, Pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova, koji je definisalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potpuno je u skladu s nedavnim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji. Ključna odredba novog pravilnika je obaveza investitora da pre dobijanja upotrebne dozvole dokaže da je sav otpad predao ovlašćenim operaterima za tretman i skladištenje. Ovde treba istaći da se mera odnosi na sve investitore čija su rešenja o građevinskim dozvolama izdata nakon 4. avgusta prošle godine. Pored toga, pravilnik propisuje i da investitor mora priložiti dokument o kretanju otpada, što je preduslov za izdavanje upotrebne dozvole.

Izuzetni slučajevi

Međutim, zbog nedostatka licenciranih postrojenja za obradu i skladištenje otpada u nekim delovima zemlje, pomenuti pravilnik pruža privremeno izuzeće od predaje dokumenta za investitore koji se nalaze u okruženju gde takva postrojenja nisu dostupna unutar prvih pedeset kilometara. U ovakvim slučajevima investitori su dužni da dostave izjavu koju će proveriti nadležni organi, kao dokaz da u njihovom okruženju ne postoje potrebni infrastrukturni kapaciteti. Pravilnik takođe uvodi obavezno sačinjavanje plana upravljanja građevinskim otpadom za sve radove na objektima određenih kategorija. Njime treba da budu obuhvaćene sve relevantne informacije o objektu koji se ruši, vrstama materijala od kojih je objekat sagrađen, kao i drugi podaci bitni za postupanje sa otpadom koji nastane.

Prava i obaveze

Na osnovu ovih podataka i neposrednog uvida i ekspertize izvođač radova sačinjava plan upravljanja otpadom u toku izvođenja radova na rušenju, odnosno uklanjanju objekta ili dela objekta. Uz zahtev za izdavanje dozvole o rušenju, odnosno uklanjanju objekta investitor prilaže i rešenje o saglasnosti na plan upravljanja građevinskim otpadom u toku izvođenja radova na rušenju, odnosno uklanjanju objekta ili dela objekta. To znači da investitor ima obavezu da uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole priloži i saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na plan upravljanja objektom.

(Pančevac/Z.S)

 

POSLEDNJI ROK ZA PLAĆANJE POREZA SE BLIŽI! Evo kako se umanjuje i koliku kamatu plaćate ako zakasnite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.