GAŠIĆ I MATIĆ SAGLASNI: Potrebna efikasnija briga o bezbednosti novinara

20:49

14.03.2023

Podeli vest:

MUP

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas se saglasio sa predsednikom Komisije za istraživanje ubistava novinara i članom radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara Veranom Matićem kada je reč o značaju jačanja saradnje u cilju efikasnijeg rešavanja slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, saopštio je MUP.

Na sastanku je ukazano na potrebu razvijanja mehanizma brzih odgovora u situacijama u kojima se novinari osećaju ugroženim, kao i na neophodnost rada na prevenciji i edukaciji novinara i predstavnika MUP-a u vezi sa pitanjima koja se odnose na bezbednost novinara. Gašić je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara, kao i da reaguje na svaku pretnju i ugrožavanje njihove bezbednosti.

– Uvek smo spremni za saradnju i otvoreni za sva pitanja u vezi sa bezbednošću novinara, jer je veoma važno da se osećaju sigurno i bezbedno dok obavljaju svakodnevne novinarske zadatke – istakao je ministar.

MUP

Dodao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova dati snažan doprinos u radu Komisije za istraživanje ubistava novinara, kao i da će policijski službenici aktivno učestvovati u njenom radu. Matić je dosadašnju saradnju sa MUP-om, kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, ocenio veoma dobrom, navodi se u saopštenju MUP-a.

– Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova u Stalnoj radnoj grupi dostupan je novinarskim i medijskim udruženjima i njihovim kontakt tačkama za razmenu informacija o napadima na novinare – rekao je Matić i dodao da je u prethodnih nekoliko dana primetan porast nasilja nad novinarima.

Zbog toga je, kako ističe, potrebna adekvatna i harmonizovana reakcija nadležnih institucija i medijske zajednice u svakom pojedinačnom slučaju kako bi počinioci bili privedeni pravdi.

– Svaki napad na novinara je napad na osnovne principe i vrednosti jednog demokratskog društva – naveo je on i dodao da je sa ministrom Gašićem razgovarao i o daljem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara, budući da su neki od njenih članova penzionisani.

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.