POČELE PRIPREME ZA USKRS U VRTIĆU VEVERICA: Deca farbaju jaja i uče koliko je značajan ovaj praznik!

08:53

06.04.2023

Podeli vest:

printscreen/ RTV Pančevo

Tradicinalno u vrtićima Predškolske ustanove „Dečja radost“ pripremaju se za obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Mališani iz vrtića Veverica, najstarija pripremna grupa, farbaju jaja i uče koliko je značajan ovaj praznik, navodi TV Pančevo.

Svake godine mališani iz pančevačkih vrtića na poseban način obeležavaju bitne datume i praznike. Ovoga puta, pred Uskršnje praznike odlučili su da farbaju jaja od stiropora.

– Ja sam Milutin i ja farbam jaja za Uskrs. Moja mama farba šarena uskršnja jaja, a ja bojim plavom i zelenom bojom, kaže dečak iz vrtića.

– Farbamo jaja za Uskrs, ja farbam šarenom bojom, kaže još jedan dečak iz vrtića.

– Ja sam prvo uzela četkicu, pa sam njom farbala jaja, a onda sam tačkice napravila prstićima. Jaja farbamo jer dolazi Uskrs, kaže devojčica iz vrtića Veverica.

Vaspitačica Aleksandra Stanojević ističe da deca svakodnevno imaju priliku da crtaju različitim bojama i da im to predstavlja veliko zadovoljstvo. Pripremna predškolska grupa u ovom vrtiću trentno ima 29 mališana.

Aleksandra Stanojević – vaspitačica u vrtiću Veverica

– Slikanje je izraz njihve emocije kroz ilustraciju likovnih radova. Kad god su umorni od igre, priče, pesama, recitacija oni uzmu papir i crtaju. To njih opušta, oni tako izraze sebe, zato se na dečjem crtežu nekada vidi vedrina, nekada bude i žvrlja, nekad i brlja, ali dete je dete, nije igračka za strine i tete, već za godine uzleta.

Pred praznike i u skladu sa kulturnom i tradicijom organizuju se različite aktivnsoti za decu koja pohađaju vrtiće, kaže Emil Sfera, likovni pedagog u Predškolskoj ustanovi Dečja radost.

Emil Sfera – likovni pedagog u PU Dečja radost

– Mi tradicionlano farbamo jaja za Uskrst, to je u skadu sa kulturnom i tradicijom, gde deca često i mamama pokažu kako se farbaju jaja. Mi nabavljamo jaja od stiropora i onda dete može slobodno da se bavi oslikavanjem tog jajeta, gde vežba svoju motoriku, svoje sposobnosti, kako da oslika to svoje jaje, a na neki način se priprema i uvodi u ovoj radosni praznik.

Decu iz vrtića Veverica će i posle uskršnjih praznika nastaviti sa aktivnosti koje su prilagođenje njihovom uzrastu. Dobro pripremljeni i spremni u septembru krenuće u osnovnu školu.

(Pančevac/Rtvpancevo)

OVE GODINE U PANČEVU ŠKOLU ZAVRŠAVA 1123 OSMAKA: U srednjim školama će biti mesta za sve

POLOŽENI VENCI POGINULIM RADNICIMA U RAFINERIJI NAFTE PANČEVO: Danas se navršavaju 24 godine od pogibije trojice radnika u NATO bombardovanju FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.