MI PITAMO ZA VAS: Šta inspekcija kaže za prekovremeni rad? Ne može da bude deo rasporeda radnog vremena!

14:00

10.04.2023

Podeli vest:

Pixabay.com

Radim u jednom privatnom preduzeću u kom vlasnik na svako pitanje o radnom vremenu odgovara da nam je u opisu posla da radimo prekovremeno i da zaboravimo na ’sindikalizam’. Hteli bismo da pozovemo inspekciju. Kako bi nam ona pomogla?”, pita čitateljka Svetlana M. sa Koteža.

Odgovor: Inspekcijskim nadzorom utvrđuje se na koji način je kod poslodavca regulisano puno radno vreme. U postupku kontrole od poslodavca se traži na uvid opšti akt (kolektivni ugovor ili pravilnik o radu), odnosno ugovori o radu. Imajući u vidu da radna nedelja traje, po pravilu, pet radnih dana, a poslodavac može da utvrdi drugačiji raspored rada, inspektor vrši uvid u odluku o rasporedu radnog vremena, ukoliko nedeljni i dnevni raspored rada nije utvrđen navedenim aktima.

Ukoliko se rad obavlja u smenama, noću ili kad priroda posla i organizacija rada to zahteva – radnu nedelju i raspored radnog vremena poslodavac može da organizuje drugačije. Takođe, početak i završetak radnog vremena može se utvrditi odnosno ugovoriti u određenom vremenskom intervalu (klizno radno vreme).

Bitno je to što je pri utvrđivanju radnog vremena poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi odmor u toku dnevnog rasporeda, dnevni odmor, između dva uzastopna radna dana, i nedeljni odmor u skladu sa zakonom. Prekovremeni rad ne može da bude deo rasporeda radnog vremena, jer se ne može unapred planirati.

(Pančevac)

NAŠ GOST PANČEVAC MILOŠ BLAGOJEVIĆ, POMOĆNIK MINISTRA ZA OBRAZOVANJE: Košarkaš i menadžer, na mnogo nivoa

USPEŠAN VIKEND ZA PANČEVAČKE STRELCE: Jovan Kondić osvojio srebrnu medalju, bronza za Ognjena Bunčića! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.