SINIŠA MALI PORUČIO DOBITNICAMA NAGRADE IZ MALOG BIZNISA: Vi ste naši heroji i primer drugima

16:28

14.06.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas svečanosti proglašenja najboljih „Blic preduzetnika“ na konkursu „Junaci mikro biznisa“, u organizaciji dnevnog lista list „Blic“ i „3Bank“.

Prvu nagradu od 500.000 dinara dobila je Mladimirka Vučićević, vlasnica krojačke radnje iz Novog Pazara, drugu nagradu od 300.000 dinara osvojila je Mirna Rackov iz Kikinde, vlasnica radnje „Maca Papučarica“, koja se bavi izradom opanaka, a treću od 200.000 dinara Marina Nastovski vlasnica proizvodnje „Makin Skituljko“ iz  Pančeva, koja se bavi izradom cipela.

Ministar Mali je, čestitajući dobitnicama, poručio da su upravo mali i srednji preduzetnici, oni koji vuku zemlju napred i da će država uvek biti tu za njih da im pomogne u stvaranju predvidivog i atraktivnog poslovnog okruženja u kome bi oni mogli da stvaraju, žive i rade.

„Vi ste, kao što i sam naziv akcije kaže naši heroji. Po definiciji heroji su oni koji ne prepoznaju granice, probijaju barijere, koji su prvi, najhrabriji, vredni i koji svojom energijom i posvećenošću daju primer drugima“, kazao je Mali, na svečanosti u Privrednoj komori Srbije.

Podsetio je da je država tokom pandemije pokazala volju da pomogne malom biznisu, davanjem državne pomoći.

„Drago mi je što ste svi iskoristili pomoć države za mikro, mala i srednja preduzeća, kada je bila pandemija 2020. godine. Meni je to važno, jer to jeste uloga države – da bude tu da podrži preduzetnike, a to smo uradili 2020. godine kada smo pokazali snagu naše ekonomije i stabilnost naših javnih finansija“, podsetio je Mali.

Prema njegovim rečima, to je bio i prvi put da država pomaže malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

„Nikada u istoriji se nije dogodilo da zemlja pokaže svoju  snagu i pomogne privatnom sektoru. Upravo taj sektor vuče našu ekonomiju napred“, rekao je on.

Mali se osvrnuo i na nove ekonomske mere sa kojima će država nastaviti da pomaže građane, i naglasio da su te mere bitne i za ekonomsku aktivnost malih i srednjih preduzetnika, jer jačaju tražnju za njihovim proizvodima i uslugama.

„Jedna od mera je usmerena ka majkama. Sva deca do 16 godina, njih ukupno oko 1,1 milion, dobiće po 10.000 dinara u septembru. Takođe, idemo sa povećanjem penzija od oktobra, a zatim i od januara, kao i sa povećanjem plata u javnom sektoru, pogotovo prosvetarima i medicinskim sestrama“, precizirao je Mali.

On je dodao da se to radi i kako bi se održao nivo ekonomske aktivnosti u zemlji, i naveo da naša ekonomija, i pored brojnih izazova, raste.

Ministar Mali je rekao i da se država odgovorno ponaša prema svakom uloženom dinaru, da se „ne igramo sa novcem i vodimo računa o našim finansijama“.

„Udeo javnog duga je 51 odsto, sve obaveze isplaćujemo u dinar, i tako ćemo nastaviti da vodimo politiku. Nastavićemo sa reformama. Uspešno smo sproveli nove modele e-fiskalizacije i e-faktura. Nastavićemo dalje sa rasterećenjem zarada, ukidamo i smanjujemo porez na zarade kako bi podstakli veću zaposlenost i  otvaranje novih radnih mesta“,  rekao je Mali, i dodao da će država nastaviti sa izgradnjom novih puteva, brzih saobraćajnica i pruga kako bi preduzetnicima omogućili bolje i stabilnije okruženje, brži prevoz roba, bolju  konkurentnost  i atraktivnost tržišta.

Ministar se zahvalio i predsedniku Izvršnog odbora „3 Banke“ Vladimiru Vukotiću što je ta banka pronašla interes da podrži male biznise.

„To je sjajan poslovni model koji je pokazao rezultate. Znam da nije lako, uvek je lakše dati veći kredit, nego više manjih. Ali u tome je vaša veličina. Ako država može nešto da uradi da vas podrži mi ćemo to učiniti“, poručio je Mali.

Predsednik Izvršnog odbora “3 Banke” Vladimir Vukotić rekao je da mu je drago što ispred sebe vidi nekoliko klijenata čije su životne priče promenjene od trenutka kada su došle u njihovu banku i dobile kredit koji do tada nisu mogle.

On je istakao i da je velika stvar ove godine da banka ulazi u program finansiranja startapova, i od juna ove godine počinju da finansiraju biznise koji traju od šest do 24 meseca, što znači da već šest meseci od osnivanja mogu da traže kredit koji može da bude preko 24 meseca.

„Više od milijardu evra smo isplatili od osnivanja na ime kreditnih zahteva, a reč je o portofoliu od oko 400.000 kredita. Mi smo jako zadovoljni što možemo danas da nagradimo pobednike, i što podržavamo razvoj preduzetništva“, rekao je Vukotić.

Cilj akcije „Junaci mikro biznisa“ je promovisanje, jačanje i podrška preduzetničkom duhu sa akcentom na male biznise u Srbiji.

O izboru najboljih odlučivao je žiri koji su činili predstavnici „3 Banke“, Privredne komore Srbije, Ministarstva finansija i dnevnog lica „Blic“.

(Pančevac/Novosti)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.