NARANDŽASTI METEO-ALARM U VOJVODINI Temperatura do 35 stepeni! Evo kako da se zaštitite od UV zračenja i kada da uključite KLIMA UREĐAJ!

09:11

22.06.2023

Podeli vest:

Freepik

Najtoplije danas će biti u Vojvodini i u Podrinju, pa je tamo na snazi narandžasti meteo-alarm. Tako topao vazduh stiže nam sa severa Afrike. Istovremeno, visok vazdušni pritisak obezbediće vedro nebo, ali će posle podne u Banatu, na istoku i jugu zemlje biti uslova za kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura iznosiće od 13 do 22 stepena, a najviša dnevna od 32 do 35. U Beogradu će biti vedro i toplo, od 22 stepena do 35 stepeni.

Pretežno sunčano i vrlo toplo će biti tokom celog dana, a živa u termometru dostizaće 35. podeljak. Vreo će biti i petak, a nepogode koje se prognoziraju doneće prijatnije temperature za vikend.

Područje Vojvodine, Beograda i Zapadne Srbije je pod narandžastim meteo-alarmom zbog visoke temperature, što znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Kada uključiti klima-uređaj

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Kada je reč o klima-uređajima, njih ne treba koristiti dok temperatura ne pređe 30. podeljak. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5-10°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24 – 28°C.

Treba podesiti obim ventilacije i klimatizacije na niže vrednosti protoka vazduha, a na unutrašnjim otvorima podesiti položaj žaluzina za usmeravanje vazduha tako da prisutne osobe nisu u struji vazdušnog toka.

Ukoliko se radi o centralnim sistemima za veštačku ventilaciju i klimatizaciju omogućiti podešavanje sa maksimumom udela svežeg vazduha.

Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Savetuje se i uzimanje manjih, ali češćih obroka. Treba izbegavati hranu sa visokim sadržajem belančevina.

Kako se zaštititi od UV zračenja

Za danas je prognozirana i veoma visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca. Ako već izlazite, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere, poput nanošenja zaštitnog faktora, oblačenja u široku odeću svetle boje i nošenja šešira sa velikim obodom.

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi.

 

(Pančevac/RTS)

PRVI DAN LETA SUNČAN I TOPAO Temperatura do 34 stepena! Lokalni pljuskovi mogući tek uveče!

SMENA SUNCA I OBLAKA: Poznati meteorolog najavio destabilizaciju vremena za vikend

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.