VRŠAČKE PLANINE: Idealan izbor za odmor i rekreaciju, zdrav vazduh i savršena priroda

13:03

23.06.2023

Podeli vest:

TO Vršac

Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova. Poznat je po mnogobrojnim vinogradima, čuvenim vršačkim vinima, izuzetnom kulturnom nasleđu i građevinama koje govore o istoriji i specifičnom životu kraja. Ukoliko razmišljate gde biste mogli otići za vikend, idealno mesto za odmor i rekreaciju je Vršački breg.

Kada krenete u šetnju Vršačkim bregom iznenadiće vas veliki broj predivnih vidikovaca na stazama kroz šumu.

Vršačke planine su interesantna izletničko-rekreaciona zona, koja poseduje pešačke staze stare više od 150 godina i prirodnim uslovima pogodnim za bavljenje različitim ekstremnim sportovima, kao što su: paraglajding, friklajmbing, brdski biciklizam.

Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju u banatskoj niziji, raznovrsnosti flore i vegetacije, bogatim šumskim ekosistemima, lepim pejzažima i vidikovcima, veći deo šumskog područja ove planine zaštićen je kao park prirode. Zbog bogatstva ornitofaune, Vršačke planine su 2000. godine proglašene  međunarodno značajnim staništem ptica u Evropi. Danas se ceo taj kraj, gde se dodiruju Vršačke planine i blaga banatska ravnica, nalazi pod vinogradima i predstavlja jedan od najznačajnijih vinogradarskih rejona u Srbiji.

Na vrhu Vršačkog brega, na 399 metara nadmorske visine, nalazi se Vršački zamak, kao simbol grada. Srpski despot Đurađ Branković, došao je tu, posle pada Smedereva pod tursku vlast. Karlovačkim mirom 1701. godine objekat je okarakterisan kao vojna utvrda, te je u dva navrata rušen. Obnova je počela arheološkim istraživanjem krajem prošlog veka. Sveobuhvatna rekonstrukcija još uvek nije u potpunosti završena.

TO Vršac

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.