NE MOŽE TI BITI DOBRO, AKO KRAVE PASU NA MESTU GDE JE BILA SVETINJA: Rogovićima umirali sinovi, a onda je domaćin ogradio tu livadu i rodio se Marjan! FOTO

08:50

28.06.2023

Podeli vest:

RINA

NOVA VAROŠ  – Na padanima planine Murtenice ušuškalo se živopsino selo Ojkovica, njegovi meštani bave se poljoprivredom, ali samo jedna parcela zabranjena je za pašu stoke. U pitanju je prostrano imanje za koje se smatra da se nekada na njoj nalazila velika svetinja.

„Mom ocu su umirala sva muška deca, a jedna žena mu je tada rekla kako da mu bude dobro kada mu krave pasu po svetinji. Od tog trenutka je tu praksu prekinuo, njegova prva žena je preminula, ponovo se oženio i dobio mene. Od kad sam stasao, ovde dođem da se pomolim Bogu i pročitam molitvu, svi meštani jako poštuju ovo mesto“, rekao je za RINU meštanin Ojkovice Marjan Rogović.

Na ovom lokalitetu nalaze se ruševine koje već decenijama sa razlogom bude sumnju kod meštana. Pretpostavlja se da su u pitanju ostaci manastira Ojkovica. Pre nekoliko godina mesto je posetio i Vladika Žički Hrizostom koji je dao blagoslov za areheološka istraživanja.

RINA

„Smatra da je u doba Rimljana postojao čitav grad, pa je samim tim i ovo mesto dobilo ime Gradina, a meni su stari pričali da se na našem imanju nalazio manastir. Ono što je specifično i kao neki Božiji znak, jeste da ovde skoro ništa ne niče, samo jedna biljka čiji su plodovi u obliku krstića“, kaže Marjan.

Misteriozno imanje u Ojkovci obilazili su istoričari koji su nakon svojih istraživanja mogli samo da pretpostave, ali ne i sa sigurnošću da kažu, da se nekada davno ovde nalazila Božija kuća kao i rimsko naselje. Njihove pretpostvake tek treba da se dokažu istraživanjima u praksi. Dok se to ne desi Marjan kaže da je na svom imanju našao izuzetan areheološki primerak.

„Dok sam orao parcelu pod heljdom ugledao sam čudan predmet, kad sam ga bolje zagledao i uzeo u ruke video sam da je u pitanju metalni nož. Moj sin je kasnije guglao na internetu da veoma liči na koplje iz doba Ilira staro čak nekoliko hiljada godina. Komšija i ja smo ga stavili na sigurno mesto i čeka istoričare“, rekao je ovaj meštanin Ojkovice.

U Ojkovici žele da obnove ovu svetinju i nadaju se dobroj volji nadležnih i donatora, da bi tu svoju nameru i sproveli u delo.

„Ukoliko sve to izostane, ja ću na tom mestu da postavim krst, da bi se bar na neki način znalo kako je ovde nekad bila velika svetinja“, zaključio je Marjan.

(Pančevac/RINA)

GORUĆI EKOLOŠKI PROBLEM Reka Drina postaje potencijalna ekološka bomba! Hiljade kubika smeća rekom stiže do Višegrada i stvara plutajuću deponiju! FOTO i VIDEO

 

DANAS JE VIDOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PRAZNIKA Veruje se da je sve što vidite na današnji dan veoma važno! Ovo su najbitniji običaji!

IVANJIČANIN MOLI ZA DOZVOLU DA PODIGNE LEKOVE SA CARINE: Prevrnuo nebo i zemlju da nađe lek za svoju bolesnu suprugu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.