ODGOVOR NA PITANJE KOJE ZANIMA SVE VOZAČE U SRBIJI: Da li je blicanje farovima kao upozorenje zbog policije kažnjivo?

09:53

29.06.2023

Podeli vest:

MUP Srbije

Blicanje farovima poznato i kao ablendovanje, često se koristi u saobraćaju, a verovatno najčešće za upozoravanje drugih vozača da uspore jer ih „iza ćoška“ čeka iznenađenje u vidu saobraćajne policije, koja svakog dana širom Srbije vrši rutinsku proveru vozača i vozila, a osim toga, postavljaju se i radari uz pomoć kojih se meri brzina.

Postavlja se pitanje, međutim, da li je ova popularna metoda kojom vozači „komuniciraju“ u saobraćaju zabranjeno zakonom? Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je ablendovanje dozvoljeno, a čak je i korisno!

– U Srbiji to nije zabranjeno, nema ni kazne. Sa druge strane, bitno je da vozači uspore, e sad da li su usporili zato što su upozoreni od strane drugog vozača ili su videli sami policiju to je manje važno – pojašnjava Okanović i dodaje:

– Svrha svake radarske kontrole jeste da se na tom mestu uspori saobraćaj tako da je ablendovanje dobra stvar i sa aspketa bezbednosti u saobraćaju korisna – objasnio je Damir Okanović, prenosi Espreso.

Inače, jednom prilikom se zbog ablendovanja oglasila francuska policija grada Rona, koja je na svom nalogu na društvenim mrežama napisala sledeće:

– Kada upozoravate ostale učesnike u saobraćaju da je naša patrola na drumu, niste ni svesni da ste na taj način možda upravo pomogli nekom lopovu ili čak i još težem kriminalcu, da izbegne našu intervenciju usmerenu na očuvanje vaše bezbednosti – navedeno je u objavi.

Takođe se govori o tome da ablendovanje kompromituje napore policije i odaje tajne ljudima koji možda i nisu vredni poštede u odnosu na akcije „čelične ruke zakona“, a što se odnosi i na osobe pod uticajem alkohola ili narkotika, koje su takođe posebno opasne u saobraćaju.

Ipak, policija nije propustila da naglasi da praksa upozoravanja drugih vozača nije protivzakonita, i da je dozvoljeno primenjivati je.

Takođe, komesar policije general-major Antoni Anderson upozorio je vozače na Jamajci da odustanu od ablendovanja kako bi upozorili druge vozače na policijske operacije. Anderson je rekao da je praksa u suprotnosti sa sprovođenjem zakona.

On je rekao da ova akcija omogućava prekršiocima zakona, posebno onima koji krše Zakon o saobraćaju na putevima, da izbegnu odgovornost.

– Vidimo haos koji se dešava zbog nepropisnog korišćenja puteva i ideju da „pobedite policiju“ jer oni koji dolaze iz suprotnog smera ablenduju i govore im da uspore jer je iza ugla policija. Tu nam javnost može pomoći, ako ne upozorite te ljude onda bi napravili prekršaj, ali kada ih upozorite oni prođu pa opet ubrzaju i to je veliki rizik za ljude koji učestvuju u saobraćaju – rekao je on.

(Pančevac/Espreso)

GROMOGLASAN APLAUZ ZA PREDSTAVU GOSPOĐICE IZ AVINJONA Kaliopi: Ovo je bio veliki izazov, posebna čast i zadovoljstvo da bude izvedena u Beogradu FOTO i VIDEO

POGLEDAJTE SNIMAK KAKO JE KOSOVSKA POLICIJA NA VIDOVDAN PRETRESLA DANILA VUČIĆA ZBOG MAJICE VUČIĆ: Danilo je hrabriji od Kurtija! VIDEO

DANI VAJFERTA: Centar grada postaje pešačka zona, zatvaraju se sledeće ulice (RASPORED)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.