DANAS POČINJE OPOREZIVANJE FRILENSERA: Prijava prihoda i plaćanje poreza vršiće se putem NOVOG portala, najavljene poreske olakšice

08:47

01.07.2023

Podeli vest:

pexels-anete-lusina

Frilenseri u Srbiji će od 1. jula na novom portalu za frilensere moći da brzo i jednostavno prijave ostvarene prihode i, uz povoljniji poreski tretman, izmire obaveze i ostvare pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović rekla je da će preko ovog portala svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi moći jednostavno da prijave i izmire svoje poreske obaveze i dobiju značajno povoljniji poreski tretman.

Jovanović je navela da je potrebno da se portal frilenseri usavršava, kao i da NALED predlaže institucijama da se taj portal „uveže“ sa sajtom Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, kao i da se uradi engleska verzija, jer i nerezidenti mogu da budu frilenseri.

Ona je dodala da su za frilensere pripremili korisničko uputstvo i vodič za prijavu i plaćanje poreza putem portala i tu su sadržani odgovori na sva ključna pitanja i objašnjena procedura prijave prihoda.

Direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu i međunarodnih poslova za istočnu Evropu kompanije „Filip Moris“ Ivan Miletić rekao je da su procene da više od 70.000 građana Srbije radi putem platfome za strane poslodavce.

On je rekao da će portal biti otvoren za sve koji rade u Srbiji, ali i za druga fizička lica – bilo da su programeri, dizajneri, učitelji, majstori ili se bave poslovima u kući.

On je naveo da je, prema istraživanju NALED, prosečni frilenser fakultetski obrazovana osoba između 20 i 40 godina starosti, da je za četiri od pet frilensera to stalan posao i da se 74 odsto frilensingom bavi tokom cele godine, a najveći broj frilensera radi preko neke platforme.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić rekla je da su zakonska rešenja koja se odnose na frilensere „proizvod saglasnosti svih koji su učestvovali u procesu“.

Frilenseri će na novom portalu prilikom podnošenja poreske prijave unositi ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja.
Posle podnošenja prijave dobiće uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje. Na portalu će moći da vode evidenciju o svim uplatama i da po završetku kvartala sve uplate, jednim klikom prevuku u poresku prijavu.
(Pančevac/Fonet/021info)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.