PREMINUO ČUVENI REDITELJ SRĐAN KOLJEVIĆ Nakon duge i teške boleti umro u 56. godini!

13:21

08.07.2023

Podeli vest:

printscreen

Scenarista i reditelj Srđan Koljević (1966-2023) preminuo je noćas nakon duge i teške bolesti. Smrt Koljevića potvrdila je Jugoslovenska kinoteka na svojoj Fejsbuk stranici.

Srđan Koljević je bio jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Koljević je bio reditelj i scenarista filmova „Sivi kamion crvene boje“ (2004) i „Žena sa slomljenim nosom“ (2010).

Rođen u Sarajevu, Koljević je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde predavao od 1999. godine.

Koljević je bio scenarista filmova „Nataša“ (2001), „Krugovi“ (2013) i filma i serije „Branio sam Mladu Bosnu“ (2015), kao i koscenarista „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Stršljen“ (1998), „Nebeska udica“ (2000), „Klopka“ (2007) i drugih.

NJegovi rediteljski debi „Sivi kamion crvene boje“ je osvojio brojne međunarodne i domaće nagrade, dok je „Klopka“ bila prvi srpski film u užem izboru za nagradu Oskar, a scenario za rimejk je otkupljen u Holivudu.

„Žena sa slomljenim nosem“ je osvojila nagrade Gran pri festivala u Cirihu i Festivala Evropskog filma u Lećeu, kao i Nagradu publike u Monpeljeu, dok je scenario „Krugova“ u Kanu dobio nagradu „Atelier“, za najbolji scenario projekta u pripremi.

Film „Branio sam Mladu Bosnu“ je dobio nagradu za najbolji scenario na FEST-u 2015. godine.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

 

(Pančevac/Dnevnik.rs)

NARODNA VEROVANJA NA IVANJDAN: Evo šta danas treba, a šta nikako ne bi trebalo uraditi

ZEMLJOTRESI JOJ NIŠTA NE MOGU VEKOVIMA, NEMA NI JEDNU PUKOTINU: Džamija Sulejmanija lepotica Instanbula, gradio je čuveni Sinan a u nju stavio i 300 nojevih jaja (FOTO)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.