SINIŠA MALI SAOPŠTIO LEPE VESTI: Novi investicioni projekti otvaraju 1.180 radnih mesta

16:55

20.07.2023

Podeli vest:

printscreen/yt: Alo.rs

Vlada Srbije dala je na današnjoj sednici saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa šest privrednih društava o investicionim projektima, čija je ukupna vrednost ulaganja veća od sedam milijardi dinara, što će doprineti otvaranju novih 1.180 radnih mesta u Kragujevcu, Nišu, Krupnju, Subotici, Vranju i Aranđelovcu, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Na predlog Ministarstva privrede, data je saglasnost za zaključivanje ugovora sa kompanijama Puratos Beograd, Yusei Maćinery, Jugotex Production, Pionir Beograd, Haix Oprema i Stublina HBB Group Aranđelovac.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade Ane Brnabić preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog, rekao je da „Ministarstvo privrede na ovaj način nastavlja državnu politiku privlačenja direktnih stranih investicija, kao i politiku podrške domaćih investicija“.

„Dobar je signal što investitori dalje šire svoje investicije, ulažu u nove projekte i na taj način dodatno zapošljavaju ljude“, rekao je Mali. Istakao je da će na ovaj način će biti otvoreno 1.180 radnih mesta u okviru šest različitih kompanija sa kojima će biti zaključen ugovor.

„Mi inače vredno radimo na privlačenju investitora i otvaranju fabrika i to ne samo što tako zapošljavamo ljude, već i dovodimo najsavremeniju tehnologiju i našu privredu činimo konkurentnijom“, naveo je ministar.

Sve to će, ističe, uvećati naš BDP i ekonomsku snagu, a samim tim i obezbediti još bolji životni standard našim građanima.

„Zahvaljujući takvoj ekonomskoj politici, uspeli smo da prebrodimo prethodnih par godina svetske krize i da ostanemo u potpunosti stabilni, zadržavajući punu zaposlenost“, rekao je potpredsednik Vlade.

Kako se navodi, već u septembru predstoji novi investicioni ciklus ulaganja u mašine, opremu i proizvodne pogone i zapošljavanje u opštinama i gradovima Srbije. Privredno društvo Puratos Beograd osnovano je 1996. godine i u vlasništvu je renomirane kompanije Puratos Group iz Belgije koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Ova firma planira da kroz projekat opremanja novog proizvodnog pogona za proizvodnju margarina i drugih praškastih proizvoda u Kragujevcu do kraja 2024. godine uloži 3.295.042 evra i zaposli 30 novih radnika u tom gradu.

Investicija Yusei Maćinery odnosi se na otvaranje proizvodnog pogona za injekciono livenje i aluminizaciju plastičnih komponenti automobila u Nišu. U planu je da do kraja 2026. godine investira 20.750.000 evra i zaposli 280 novih radnika. Kompanija Jugotex Production u opštini Krupanj planira opremanje proizvodnog pogona namenjenog proizvodnji tekstilnih predmeta. Investicionim projektom do kraja 2024. godine zaposliće 150 novih radnika i investirati 2.556.000 evra.

Firma Pionir je u vlasništvu kompanije Amasis doo Beograd, koja posluje u oblasti prehrambene industrije i poseduje proizvodne pogone u Subotici, Paraćinu i Prokuplju.

Jedan od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda na jugu Evrope i ime koje ima tradiciju više od 100 godina, do kraja ove godine investiraće 2.610.000 evra u automatizaciju termotehničkih sistema u fabrici u Subotici u kojoj se i proizvodi najveći deo asortimana. Haix Oprema planira uspostavljanje proizvodnje obuće u Vranju, a zahvaljujući tome biće investirano 2.805.510 evra i zaposlen 651 novi radnik na neodređeno vreme do kraja 2025. godine.

Pored navedenih ulaganja u osnovna materijalna sredstva u proizvodnom sektoru, biće sprovedena i rekonstrukcija i dogradnje hotela „Šumadija“ u Aranđelovcu, čiji je nosilac privredno društvo Stublina HBB Group. Kako je planirano, do kraja 2025. godine, Stublina HBB Group zaposliće u opštini Aranđelovac 70 novih radnika i investiraće 30.000.000 evra, navedeno je u saopštenju.

(Pančevac/Alo)

ŠTA JE NAŠEM TELU URADILA SUPERĆELIJSKA OLUJA: Ovo su neki od simptoma koje su ljudi danas mogli da osete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.