SRPSKI VATROGASCI DANAS KREĆU ZA GRČKU: Tim od 36 spasilaca sa 14 vozila pomagaće na teritorijama zahvaćenim požarom

12:47

25.07.2023

Podeli vest:

printscreen/FB/MUP

Vatrogasno-spasilački tim iz Srbije pomoći će u gašenju požara koji su zahvatili Grčku.Tim od 36 vatrogasaca-spasilaca sa 14 vatrogasnih vozila, krenuće u Grčku danas popodne.

Zajedno sa njima, u pogođene krajeve će otići i dva pripadnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom. Oni će biti raspoređeni na lokacije gde je pomoć najpotrebnija, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saopštenju.

Srpski vatrogasci su i 2021. godine učestvovali u gašenju požara u Grčkoj, kada su bili raspoređeni na ostrvu Evija. MUP i Sektor za vanredne situacije su tada u Grčku uputili tim od 37 vatrogasaca, 14 vozila i tri helikoptera.

Od juna 2021. godine, 27 najnovijih vatrogasnih vozila specijalizovanih za šumske požare dostupno je Sektoru za vanredne situacije. Ta vozila vredna su više od milion evra, namenjena su za opštine i gradove u svim delovima Srbije, a u pitanju je donacija Evropske unije.

Pomoć Srbije Grčkoj kroz Mehanizam civilne zaštite EU pozdravio je i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre. Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM) olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

NASTAVLJA SE BITKA SA VATRENOM STIHIJOM U GRČKOJ: Vatrogasci gase požar koji bukti na četiri fronta, jak vetar otežava gašenje

(Pančevac/Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.