LUTKA SA LIKOM LEPE BRENE U MUZEJU JUGOSLAVIJE Zahtevi publike ispoštovani, barbika naše muzičke zvezde izložena do nedelje

10:40

28.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/Promo

Od petka do nedelje, odnosno od 28. do 30. jula, lutka sa likom Lepe Brene biće izložena za publiku na postavci „Muzejska laboratorija” u Muzeju Jugoslavije.

Kustosi Muzeja odlučili su da odgovore na mnogobrojne zahteve publike, koji su usledili nakon objave na društvenim mrežama o ovom novom predmetu u muzejskoj kolekciji.

Naime, u Zbirci upotrebnih predmeta nalazi se lutka sa likom pevačice Fahrete Jahić, poznatije kao Lepa Brena, koja se na jugoslovenskom tržištu pojavila 1990. godine. Izgledom podražava čuvene Barbike iz američke fabrike igračaka „Matel”, pa je ova lutka bila poznata kao Barbika Lepa Brena. Garderoba lutke dizajnirana je po uzoru na Brenin kostim iz spota „Hajde da se volimo”.

Inicijativa da ova popularna igračka iz jugoslovenskog perioda postane deo kolekcije Muzeja uklapa se u strategiju širenja fonda uključivanjem predmeta koji su obeležili svakodnevni život i popularnu kulturu, te su stoga prepoznati kao važan deo nasleđa Jugoslavije.

Projekat „Muzejska laboratorija” preispituje jugoslovensko nasleđe i samu instituciju Muzeja. Istraživanje počinje od muzejskih predmeta, koji su glavni izvor za sagledavanje društvenih pojava i istorijskih trenutaka važnih za razumevanje iskustva života u Jugoslaviji. Kako je jugoslovensko kao i svako drugo nasleđe kompleksno, smatramo da je uvođenje različitih perspektiva u ovaj proces ključno. Zbog toga u rad na postavci uključujemo i druge stručnjake, različite zajednice, pripadnike društvenih grupa, umetnike i publiku, poručili su iz Muzeja Jugoslavije.

(Pančevac/Tanjug)

KULTURNO LETO U PANČEVU: EKV tribute „Krug“ 29. jula na platou ispred Nardnog muzeja

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.