GRAD PANČEVO ODOBRIO SREDSTVA U OBLASTI KULTURE I AMATERSKOG STVARALAŠTVA: 9.5 miliona dinara za 82 udruženja

13:36

21.08.2023

Podeli vest:

Pančevac

Grad Pančevo odobrio je sredstva u iznosu od 9.5 miliona dinara na ime projekata iz oblasti kulture i amaterskog stvaralaštva u oblasti kulture za 2023. godinu. Na konkursu za amaterizam 30 udruženja je dobilo sredstva u ukupnom iznosu od 2.5 miliona dinara, dok je na konkursu iz oblasti kulture sedam miliona dinara podelilo 52 udruženja.

Marija Jević, članica Gradskog veća, rekla je da se ušlo u fazu potpisivanja ugovora i da je cilj ovih projekata bio podsticanje mladih umetnika kako bi mogli da razvijaju svoje talente i veštine.

„Ove godine se Grad Pančevo potrudio da u najkraćem mogućem roku raspiše konkurse za kulturu i amaterizam. To smo učinili već krajem februara kako bi udruženja mogla na vreme početi sa pripremama. I ove godine smo se, kao i prošle, potrudili da podržimo što veći broj udruženja koja se bave umetnošću i kulturom jer nam je izuzetno važno da podstaknemo mlade umetnike u našem gradu i njihov dalji razvoj“, rekla je Jević.

Ona je dodala da je Grad Pančevo već počeo sa potpisivanjem ugovora iz oblasti kulture i amaterskog stvaralaštva, kao i da je svih 9.5 miliona dinara utrošeno.

„Ušli smo u fazu potpisivanja ugovora. S obzirom da je sezona godišnjih odmora i da ljudi nisu tu, ove godine nismo uspeli da organizujemo grupno potpisivanje. Imali smo 7 miliona dinara opredeljenih sredstava za oblast kulture i 2.5 miliona dinara za amaterizam. Na amaterizmu je konkurisalo 30 udruženja, a u kulturi 52 udruženja, i podelili smo sva sredstva“, rekla je Jević.

Pančevac

Ona je izrazila žaljenje što sredstva nisu dobili svi koji su konkurisali, ali da je dobro to što su mnoga udruženja podnela projekte na oba konkursa i time povećala svoje šanse.

„Članovi komisije su i ove godine bili iz različitih oblasti – filma, pozorišta, muzike…i oni su odlučivali o podeli sredstava. Žao mi je što nisu svi mogli da dobiju sredstva, neka udruženja su ove godine ostala kratkih rukava. Ipak, to smo premostili time što su mnoga udruženja konkurisala i na kulturi i na amaterizmu, tako da su dobijali sredstva ili na jednom, ili na drugom konkursu, ili su dobijali u smanjenom  iznosu u odnosu na cifru koju su prvobitno tražili. Stručna komisija se zaista trudila da izađe u susret svim udruženjima, u odnosu na njihove kvalifikacije i kvalitete, rekla je Jević.

Većnica za kulturu je objasnila i zašto je saradnja sa udruženjima od velikog značaja za Grad Pančevo.

„Postoje manifestacije koje zaista zaslužuju status gradske manifestacije, ali zbog različitih okolnosti mi još uvek nismo u situaciji da to realizujemo. Ovo nam je dobar spoj, da udruženja mogu da konkurišu ka gradu kako bismo ostvarili zajedničku saradnju, i da to izgleda kao jedan vid gradske manifestacije u saradnji sa udruženjima“, zaključila je Jević.

(Pančevac)

GRADSKA MENADžERKA MAJA VITMAN Do kraja godine biće završena druga faza radova na keju, postavljena nova kompozicija voza, osvetljenje i dečije igralište! 300 novih stabala

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.