TRAŽITE POSAO U PANČEVU Najmanje se traže nekvalifikovani radnici i diplomirani pravnici bez položenog pravosudnog ispita! Evo koja zanimanja su najtraženija

11:34

23.08.2023

Podeli vest:

RTV Pančevo

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Pančevo, najtraženija zanimanja su profesori, IT stručnjaci, kao i farmaceuti i veterinari, a najmanje se traže nekvalifikovani radnici, ali i diplomiraniu pravnici, bez položenog pravosudnog ispita.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Pačevo trenutno je oko 4.700 nezaposlenih koji aktivno traže posao.

Pojedinici, u zavisnosti od toga koje su škole završili lako dolaze do posla, kaže Jelena Šinik, v.d. direktorka Nacinalne službe za zapošljavanje, filijala Pančevo za TV Pančevo.

Traženi su profesori matematike, fizike, nemačkog jezika, vozači autobusa, diplomirani veterinari, diplomirani informatičari, farmaceuti. Kada govorimo o suficitarnim zanimanjima to su nekvalifikovani radnici, ekonomski tehničari, hemijsko tehnološki tehničari, prehrambreni tehničari, maturanti gimnazije, prodavci, poljoprivredni tehničari i veterinarski tehničari, građevinksi tehničari i diplomirani pravnici. Ovakvi su podaci kada gledamo statističke podatke, možemo da kažemo da neka od ovih zanimanja nisu više tražena na tržištu rada, sa druger strane neka lica imaju zastarele veštine i znanja. Ne mogu zato da odgovore na zahteve poslodavaca.

Na teritoriji grada Pančeva najtraženiji su radnici građevinske struke, ali i iz uslužnih delatnosti.

Postoji potreba za građevinskim radnicima, svih profila. Postoji potreba i za radnicima u ugostiteljstvu. Poslodavci ne mogu da pronađu radnike zbog dispalansa u očekivanjima radnika, odnosno poslodavaca. Kako bi se poboljšala situacija na tražištu rada, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi aktivne mere zapošljavanja, odnosno objavljuje javne pozive i konkurse u okviru kojih finansiraju i nezaposlena lica i poslodavce.

„Moram da najavim forum za poslodavce, gde smo predstavili te aktivne mere, u septembru planiramo da ponovo zovemo poslodavce, predstavićemo mere koje su i dalje aktuelne. Većina tih poziva je otvorena do 30. novembra, dok su programi koji su vezani za mere namenjen za osobe sa invaliditetom su otvoreni do 31. Decembra“, kaće Šinik i  naglašava da je do 31. oktobra otvoren javni poziv za učešće u finansiranju mere obuke za potrebe poslodavca za zaposlenog. Trenutno su aktuelni i javni pozivi za pripravnike sa srednjim i i visokim obrazovanjem kao i za sticanje praktičnih znanja.

(Pančevac)

250 STANOVA ZA IZBEGLA LICA IZ BIH I HRVATSKE Predsednik Vučić: Do kraja 2028. tražim da se jednom zauvek reši problem svih izbeglica! FOTO

POPIS 2022. U PANČEVU: Fakultetsku diplomu u džepu ima sve više Pančevaca, opada broj neobrazovanih, a nepismena uglavnom starija populacija

OD TATRI PREMA DUNAVU Atletičar Mihal Šulja pobedio je na prestižnom slovačkom ultramaratonu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.