VEČITI ŠKOLSKI DRUGOVI: Brestovčani još jednom pokazali kako pravo drugarstvo može dugo da traje

17:35

04.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

Počela je nova školska godina, a u Banatskom Brestovcu okupila se neobična družina koja slavi svoje prohujale đačke dane.

Oni se već 40 godina okupljaju jednom godišnje, a nekada su pohađali Osnovnu školu „Olga Petrov” . Na ovaj način čuvaju lepe uspomene i potvrđuju činjenicu da se đačko doba nikada ne može zaboraviti.

Zahvaljujući, pre svega Stevi Kljukovnici, poštaru u penziji, 60 godina od male mature ponovo su proslavili u svom selu, a prvi put su se sreli davne 1982. godine:

– Bilo je jako teško sve ih tada okupiti. Otišao sam u školu uzeo školski dnevnik i prikupio adrese 90 bivših đaka iz tri razreda. U selu je već tada ostalo da živi samo njih dvadesetak. Ipak uspeo sam da dođem do svih zahvaljujući mom poslu u pošti. Na naš prvi susret došlo je 69 drugara i drugarica. Tad smo se dogovorili da ćemo se sastajati jednom godišnje, i evo, ta tradicija i dalje traje – kaže Steva.

Pančevac

Na ovogodišnju proslavu došlo je, kako kažu, 12 veličastvenih bivših đaka, a večitih drugara. Ljubinko Stanojević, koji već 5 decenija živi u Americi, ne propušta ove susrete na kojima se prisećaju onih kojih nema, ali i raznih dogodovština iz prošlosti:

– Ne znam kako oni ovde, ali kad živiš van svoje zemlje uvek se prisećaš nekih momenata kad si bio mali, kad si išao u školu i sve ti to nedostaje. Valjda je to i patriotizam, najviše volim svoje selo i radujem se svakom dolasku i druženju sa ovim ljudima -i stiče Stanojević.

Njegova školska drugarica, Bosiljka Stanojević, napominje da je đačko doba zaista najlepše.

– To su za mene bila najlepša vremena. Bio je to jedini izlazak iz porodične kuće. Dolaziš u školu gde imaš svoje drugove, upoznaješ nove, neguješ ih do nekih godina i tad ti stvarno mnogo znače i živite da biste došli u školu – kaže Bosiljka.

Pančevac

Već dve decenije složnu družinu zabavlja Samir Tahirović sa svojim orkestrom, a ovi 76-godišnjaci pokazuju kako i dalje umeju da se vesele i da uživaju u lepom druženju.

– Ovo su zaista sjajni ljudi. Nemaju oni nekih posebnih muzičkih želja, znaju da se vesele i njihovo druženje je nešto najlešpe što imamo u našem Banatskom Brestovcu – napominje Samir Tahirović.

Poželeli smo ovim vitalnim Brestovčanima da ostanu još dugo na okupu, jer su lep primer kako pravo drugarstvo može dugo da traje.

(Pančevac/G.J.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.