SVI PRILAZI BANJSKOJ I DALJE BLOKIRANI: Bezbednosna situacija na KiM napeta

08:48

25.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Dan nakon što je, posle pokušaja grupe Srba da blokiraju put u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, došlo do oružanog sukoba u kojem je poginulo troje napadača i jedan pripadnik kosovske policije, svi prilazi Banjskoj su i dalje blokirani jakim snagama policije, a oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima. Bezbednosna situacija je još uvek napeta, tvrdi policija u Prištini.

Administativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni iz pravca centralne Srbije
Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak je nepromenjena, pa se još uvek može samo izaći sa Kosmeta,  saznaje RTS.

Putnički automobili, kamioni, autobusi, ali i pešaci ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju. Kosovska policija je vidljivo postavila znak stop na svojoj strani.

Situacija je nepromenjena od juče, više od 24 sata. Nemamo čak ni nezvaničnu informaciju kada će kosovska policija otvoriti prelaz ka Kosmetu.

Trenutno ulazak je moguć na administrativnom prelazu Merdare ili na nekom od graničnih prelaza sa Crnom Gorom. Automobila nema, parkirano je samo desetak kamiona na Jarinju koji čekaju odluku KPS-a da otvori prelaz.

Kako javlja izveštač RTS-a, dvojica nepoznatih muškaraca zbrinuta su tučom jučerašnjeg dana u novopazarskoj opštoj bolnici zbog prostrelnih rana. Nezvanično se vezuju za događaje na severu Kosmeta. Iako govore srpski, nisu želeli da otkriju identitet.

RTS nezvanično saznaje da su van životne opasnosti. Iz opšte bolnice nisu želeli da daju izjave niti saopštenja.

Iako je juče opštu bolnicu obezbeđivala policija, ovog jutra nema policije ispred opšte bolnice.

printscreen/RTS

Svi prilazi selu Banjska, u kojem je u nedelju došlo do oružanog sukoba grupe Srba sa kosovskom policijom, i dalje su blokirani jakim snagama policije. Oko sela je raspoređen veliki broj policajaca u oklopnim vozilima.

Saobraćaj iz pravca Raške prema Leposaviću je blokiran, dok je moguće proći iz pravca Leposavića prema centralnoj Srbiji.

U večernjim satima je intenzitet oružanih dejstava smanjen, ali je bezbednosna situacija još uvek napeta, tvrdi policija koja je tokom noći nastavila akciju pretrage šireg područja sela.

Sinoć je u večernjim satima uhapšen još jedan napadač na pripadnike policije, a do sada su, prema poslednjim informacijama, ubijena ukupno tri napadača, dok su uhapšena dva, kao i četiri osobe koje su zatečene sa nedozvoljenom opremom za radio komunikaciju, a za koje se sumnja da su povezani sa grupom.

Tužilaštvo je saopštilo da se na licu mesta nastavlja uviđaj i da se uhapšenima na teret stavljaju teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti – napad na ustavni poredak i pripremanje terotističkih akata.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i za očekivati je da tokom dana budu izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Tokom akcije hapšenja, zaplenjena su vozila napunjena značajnim količinama naoružanja raznih vrsta.

Iz Prištine su saopštili da proveravaju i vernike koji su jučerašnji dn proveli u manastiru Banjska, kako bi se utvrdilo da li među njima ima napadača na policiju ili njihovih pomagača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je jučerašnji dan bio najteži za Srbiju i srpski narod još od 2004. i 2008. godine. Istakao je da je ubistvo policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno, ali i upozorio da Aljbin Kurti želi da uvede Srbiju u sukob sa NATO-om.

I AKO UMRE, NIŠTA! Poslušajte monstruozni audio snimak razgovora kosovskih policajaca o ranjenom Srbinu

(Pančevac/RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.