JEDNA OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETINJA KOJA OPSTAJE VEKOVIMA U znak zahvalnosti za izlečenje bogata Ruskinja ostavila 20.000 evra! FOTO

12:02

28.09.2023

Podeli vest:

RINA

Priboj – Priča o bogatoj Ruskinji koja je mogla da bira bilo koju kliniku na svetu, a izlečila se u Pribojskoj banji obišla je Srbiju. Njeno iscelenje ne treba toliko ni da izenađuje jer od davnina je poznato da su ove lekovite izvore koristili mnogi.

Ovo je mesto gde su se i pre dešavala mnoga, kako su ih nazvali, božja čuda a veruje se da delotvornosti ove vode doprinosi i blizina velike srpske svetinje, manastira posvećenom Svetom Nikoli Mirlikijskom. U znak zahvalnosti bogata Ruskinja je i donirala dvadeset hiljada evra ovom manastiru u Pribojskoj Banji kako bi se uradio ikonostas ističući da je to najmanje što može da uradi nakon što joj je „sveta voda“ pomogla da se izleči.

RINA

„Još uvek nema tačnih saznanja ko je i kad podigao ovu pravoslavnu bogomolju, ali je sasvim sigurno da je ona postojala i pre vladarske loze Nemanjića. Manastirski kompleks čine tri crkve posvećene Svetom Nikoli, Uspenju presvete Bogoridice i Svetom Iliji, što se sreće samo još u Pećkoj patrijaršiji, koja ima četiri crkve. Obnavljali su ga kralj Uroš Prvi i Stefan Dečanski, a o njemu se starala i vlastelinska porodica Vojinović, bio je njihov mauzolej i imao je u svom sklopu bolnicu i školu“, rekao je iguman Teofil za RINU.

Ova svetinja poznata je i kao manastir Svetog Nikole u Dabru, a u hijerarhiji srpske crkve pripada joj peto mesto. Od samog svog nastanka, kroz vekove bio je duhovni centar Srba nastanjenih u ovom kraju. Manastir je bio i srednjovekovni centar pismenosti jer je ovde otkriven luksuzni pisarski srebrni pribor koji se sastoji od dva stila za pera i mastionice sa očuvanim okamenjenim mastilom.

RINA

Za vodu koja izvire u neposrednoj blizini manastira se veruje da je stara preko 30.000 godina, a meštani kažu da može da izleči čak i konje, a ne ljude. Poput ove Ruskinje i drugi su dolazili u kolicima ili sa štakama, a kući otišli na nogama.

„Ovde sam radio preko 30 godina i video na hiljade ljudi i pacijenata koji dolaze svake godine i nalaze svoj lek u ovoj vodi, bilo da se kupaju bilo da je piju. Ovo je izuzetno čuvena voda i po temperaturu i po sastavu. Dobra za piće, za terapiju, izuzetna za veliki broj bolesti. Do groba ću pamtiti kako je čovek došao kod mene u kolicima, ovde se kupao i otišao svojim nogama kući“, izjavio je za RINU dr Dragan Pjevčević.

Za Pribojsku banju zna još od rimskog doba, a prema predanjima u lekovitoj vodi zajedno sa svojom vojskom kupao se i lečio i srpski kralj Uroš Prvi. Banja je specifična i po tome što voda u njoj ima idealnu temperaturu koja se vekovima nije menjala i iznosi 36,6 stepeni.

(Pančevac/RINA)

MANASTIR VISOKI DEČANI: Širi se niz dezinformacija i lažnih vesti, posebno u kosovskim medijima

KRST OD SVETOG DRVETA IZ SRCA SRBIJE OTIĆI ĆE NA HILANDAR Milovan je samouki ikonopisac, stvara dela koja obilaze svet! FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.