STRAH OD BANJALUČKOG SCENARIJA Doktor Elek: U KBC Mitrovica nedostaje kiseonik za bebe, noćas zaustavljen i pretresen sanitet sa pacijentom

14:06

08.10.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/Kosovo online

Na severu Kosova i Metohije otežano snabdevanje lekovima. Nedostaju antibiotici, fiziološki rastvori, kiseonik. Bolnica u Mitrovici i dalje funkcioniše, rade se hitne hirurške intervencije, porođaji, međutim, ono što zabrinjava jeste da je pred nama evidentna humanitarna katastrofa, kaže doktor Zlatan Elek. Navodi da je i noćas zaustavljen i pretresen sanitet koji je prevozio pacijenta.

Nova kriza na severu KiM odražava se na sve sfere života, a utiče i na zdravstvene ustanove i njihovu opremljenost da građanima pruže osnovne usluge. Nije izuzeta ni vodeća ustanova, bolnica u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nedostaju antibiotici, fiziološki rastvori, kiseonik.

Direktor bolnice, doktor Zlatan Elek, rekao je za RTS da je situacija veoma teška jer se u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica troše postojeće zalihe.

– Nije ovo za nas nova kriza. Kriza za nas ovde u Kliničko-bolničkom centru nastupa sa dolaskom Aljbina Kurtija na vlast koji sprečava dovoženje lekova u KBC centar – rekao je doktor Elek.

Prema njegovim rečima, ne nedostaju samo lekovi, nego i sanitetski materijal, infuzioni rastvori, a u zadnje vreme i kiseonik.

Ipak, bolnica i dalje funkcioniše, rade se hitne hirurške intervencije, porođaji, međutim, ono što zabrinjava, ističe doktor, jeste da predstoji evidentna humanitarna katastrofa.

– Apelujem na Međunarodnu zajednicu i Svetsku zdravstvenu organizaciju, na Unicef, Unmik i na Euleks. Međutim, do sada nisam dobio adekvatan odgovor kako ćemo se dalje snabdevati, odnosno da li će nam biti u skoroj budućnosti dopremljeni lekovi – rekao je dr Elek.

Pretresen sanitet u kojem je bio pacijent
Noćas je, kaže, jedno vozilo koje je stiglo iz Beograda bilo pretresano u Kolašinu, u kojem je bio pacijent koji se vraćao iz Beograda, a medicinsko osoblje brutalno izbačeno iz vozila sa podignutim rukama.

To je, kaže, više od 210 zaustavljanja u poslednjih 4 do 5 meseci.

Doktor Elek ističe da je rešenje u sprovođenju Briselskog sporazuma koji bi im omogućio kontinuirnu stabilnost, kako bi mogli da leče pacijente bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, boju kože ili njihovo političko opredeljenje.

– I sada u bolnici imamo pacijente albanske nacionalnosti koje lečimo kao i sve ostale. Dakle, ostaje da se nadamo da će neko od međunarodne zajednice da shvati situaciju i da nam pomogne – rekao je dr Elek.

Kaže da strahuje od banjalučkog scenarija, da će bebe, zbog nedostatka kiseonika, ostati bez njega.

– Međutim, poučen pređašnjim iskustvom, kada nam nije bilo dozvoljeno da se vakcinišemo u svojim institucijama, tada smo videli da nema odgovora. Sada se šalju vozila, nema nikakvog odgovora. Uzimaju nam se lekovi, nema odgovora. Kulminacija svega toga je upad specijalnih jedinica u KBC – rekao je dr Elek.

Zbog svega toga, kaže, postoji veliko nepoverenje zdravstvenih radnika prema vlastima u Prištini, odnosno svih Srba sa teritorija Kosova i Metohije.

– Mi nemamo ništa protiv albanskog naroda, mi naše nezadovoljstvo ispoljavamo prema politici koju vodi gospodin Aljbin Kurti i njegova vlada, jer očito da je cilj svega ovoga nešto perfidno, a to je da nestanemo sa ovih prostora, odnosno da nas ne bude više na severu KiM – ukazao je doktor Elek.

DIREKTOR KBC KOSOVSKA MITROVICA UPOZORAVA: Sve nam ponestaje, plašim se banjalučkog scenarija

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.