OSLIKANE TIKVE IZ ŠUŠARE OSVOJILE SRCA STRANACA Tereza u devetoj deceniji života stvara umetnost koju Evropljani poklanjaju prijateljima FOTO

15:38

09.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

U malom selu Šušara nadomak Deliblatske peščare živi Tereza, umetnica koja je u svojoj devetoj deceniji života, među peskom i divljom prirodom, ponovo pronašla životnu radost i inspiraciju.

Tereza Lazić, slikarka i vezilja iz Šušare, za života je osvojila brojna priznanja za svoj umetnički rad. Ona je izlagala na više od sto izložbi u zemlji i svetu, a imala je priliku i da se oproba u različitim umetničkim tehnikama.

Pančevac

Danas, u poznom dobu svog života, ova šarmantna dama pronašla je utočište i mir u nestvarnoj prirodi Deliblatske peščare koja joj pruža nepresušnu inspiraciju za oslikavanje tikvi, vez na platnu i gajenje lekovitih biljaka.

Pančevac

Naivna umetnost na tikvama

Iako otežano hoda i koristi štap, Terezina ruka još uvek nije zadrhtala, a njeni prsti neumorno stvaraju prava umetnička dela na tikvama različitih veličina, inspirisana prirodom i događajima koji je okružuju.

Pančevac

„Sa oslikavanjem tikvi sam počela davne 2005. godine, nakon suprugove smrti. Bila sam veoma usamljena i poželela sam da svoje vreme ispunim nečim što će me smiriti i pružiti mi utehu i radost. Nabavila sam tikve i počela da ih oslikavam. Sa njima postupam kao sa slikarskim platnom, prvo napravim podlogu, onda ih skiciram, pa oslikavam motive akrilnim bojama. Za ovu umetnost potrebni su sati i sati rada, kao i mnogo strpljenja. Prizori na svim tikvama dolaze iz mog života, na njima možete videti ptice, zečeve, Lalu i Sosu, crkve, cveće… Rekla bih da je tehnika kojom se služim pretežno naiva“, otkrila je Tereza.

Oslikane tikve tražene među strancima

Njene tikve su postale veoma cenjene, čak i izvan granica naše zemlje. Ova dama neretko dobija porudžbine iz inostranstva od ljudi koji cene ovaj jedinstveni talenat i žele da u svojim domovima imaju komade koji prenose motive iz svakodnevnog vojvođanskog života. Za Terezu oslikavanje tikvi nije samo umetnički izraz, već i način da očuva i deli deo svoje kulturne baštine sa svetom.

Pančevac

„Najviše porudžbina odlazi za Nemačku. Postoji jedna porodica koja je posebno zainteresovana za umetnost oslikavanja tikvi, već sam prestala da brojim koliko sam za njih oslikala tikvi. Oni su oduševljeni tom tehnikom i tikve poklanjaju i svojim prijateljima po ostalim evropskim zemljama. To me izuzetno raduje, da se umetnost sa ovih prostora širi“, kaže Tereza.

Terezin vez u kući princeze Katarine

Pored oslikavanja tikvi, Tereza je posvećena i vezu na platnu. Kroz svoje radove ona oživljava tradicionalne motive koji često završavaju kao unikatni ukrasi u domovima istinskih ljubitelja rukotvorina iz Srbije. Da je reč o vrhunskim rukotvorinama svedoči priča da je jedan njen vezeni stoljnjak kupila i srpska princeza.

Pančevac

„Bužački vez, Kosovski vez, Banatski vez, Beli vez, vez iz Stare Kaloče…sve te tehnike sam uspešno savladala. Moram da se pohvalim, davne 2005. godine bila sam učesnica humanitarne manifestacije na kojoj sam prodavala svoje rukotvorine. Pojavila se princeza Katarina Karađorđević, pohvalila moje radove i kupila jedan vezeni stolnjak. Ostala sam u čudu, ali punog srca“, otkrila je Tereza za „Pančevac“.

Od bašte do ženskih ormara

Pored toga što čuva tradiciju oslikavanja tikvi i veza na platnu, Tereza neguje i običaj gajenja lekovitog bilja u bašti, prenoseći ga novim generacijama žena na svoj jedinstven način.

Pančevac

„Dok se šetate mojim dvorištem u Šušari, naići ćete na redove lavande,majčine dušice, bosiljka i mnogih drugih biljaka. Sama gajim sve te biljke i brinem o njima, pažljivo ih berem i ručno pakujem u vrećice koje sama šijem i ukrašavam vezom. Žene su moji najverniji kupci, one vole da u ormaru imaju mirisnu lavandu u finim, tradicionalnim vrećicama“, kaže Tereza.

(Pančevac/A. Vugrinec)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.