KONTRACEPCIJA I MLADI: Učenici s petnaest godina imaju seksualni odnos

08:36

18.10.2023

Podeli vest:

PIXABAY

U je nedavno Srbiji obeležen Svetski dan kontracepcije. Reč je o kampanji koja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou kako bi se šira populacija upoznala s različitim metodama kontracepcije i edukovala o odgovornom seksualnom ponašanju. Ideja je da se svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, omogući pristup važnim informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” objavio je rezultate istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji, u kome su anketirana 3.962 učenika iz sto jedne osnovne i srednje škole u Srbiji. Prema zvaničnim podacima, najviše učenika i učenica je prvi seksualni odnos imalo u petnaestoj godini. Pohvalno je da je 64,5 odsto njih koristilo kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, a 13,2 odsto kontraceptivne pilule. To znači da je svaki drugi učenik ili učenica koristio/koristila kondom, a svaki osmi učenik/učenica je prilikom seksualnog čina upotrebljavao/upotrebljavala kao kontraceptivno sredstvo pilulu.

Mada, neretko, junoše prolaze kroz pravi pakao iščekujući rezultate testa na trudnoću jer su se zabrojali ili suviše opustili. A to je zato što su kod nas i dalje veoma popularni tradicionalni metodi kontracepcije. Apstinencija, potom metod zasnovan na određivanju perioda takozvanih plodnih dana (najčešće kalendar menstruacije) i metod prekinutog snošaja nisu baš „sigurica”. Zbog njihove nedovoljne efikasnosti tinejdžeri se često suočavaju s neželjenom trudnoćom i najčešće se pribegava abortusu, što može imati pogubne posledice po reproduktivno zdravlje, tvrde stručnjaci iz „Batuta”. Živimo u sredini gde su pojedine teme i dalje tabu i roditeljima je neprijatno da o nekim stvarima pričaju sa svojom decom, ističu školski psiholozi. Kada se ove dve stvari spoje, onda nastaje problem, jer podkasti na netu i blogeri, mesta gde se tinejdžeri najviše informišu, imaju različite stavove prema pitanju kontracepcije. Neretko su to šture informacije, bez stručne potpore, utemeljene na ličnom iskustvu.

Naravno, upotreba pojedinih savremenih metoda na svoju ruku takođe može imati posledice. Stoga struka insistira na neophodnosti razgovora roditelja i dece sa stručnim licima. Termini hormonska kontracepcija (u vidu tableta, flastera, vaginalnog prstena i depo-injekcija), progestagenska hormonska kontracepcija (u vidu tableta, vaginalnog prstena, depo-injekcija i implantata), intrauterina kontracepcija (u vidu intrauterinih uložaka s bakrom i intrauterinih sistema s levonorgestrelom), barijerna kontracepciju (u vidu muških i ženskih kondoma, dijafragmi i cervikalnih kapa), spermicid itd. i te kako mogu da zbune i slude svakog. Stoga je sasvim logično da se pre upotrebe bilo kog od ovih kontraceptivnih sredstava konsultuju stručna lica. Nedavno je javnost bila iznenađena informacijama da se u Srbiji povećao broj osoba obolelih od polnih bolesti, a još uvek u ušima odzvanjaju porazni rezultati istraživanja objavljenog prošle godine koji pokazuju da veliki broj mladića do dvadeset godina koristi supstance za jačanje seksualnog libida, kako bi se pokazali!
Sadašnji roditelji treba što pre da shvate da je atmosfera u kojoj su nastajali njihovi prvi seksualni koraci nestala – njihova deca stasavaju u digitalnom svetu! Sve je ubrzano, granice su pomerene. Ono što se nekada podrazumevalo, više nije slučaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.