ŽENE, VODITE RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU: U Preventivnom centru skrining pregledi za rano otkrivanje karcinoma dojke

15:30

23.10.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje preko dva miliona obolelih žena, i nažalost svake godine umre preko pola miliona njih. Rak dojke predstavlja jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45 do 64 godina, zato su samopregled i ostali preventivni pregledi važni.

– Samopregled dojke svaka žena posle dvadesete godine života posle petog dana od ciklusa trebalo bi prstima da pregleda dojku, može u kupatilu prilikom tuširanja ili na krevetu laganim kružnim pokretima. Ultrazvuk i mamografija su jako važni kada precizno vidimo strukturu dojke,rekla je dr Ivana Pavlović.

Žene posle šeste decenije takođe treba da odlaze na skrining dojke, one nisu zaštićene .

Žene u starijem životnom dobu nisu zaštićene, prvi faktor rizika su godine I kod muškog pola se možejaviti karcinom dojke ali retko, dešava se i muškarcima .

U Preventivnom centru Doma zdravlja može se uraditi preventivni pregledi i svaka žena biiće upućena na mamografiju i ultrazvučni pregled. Samo ranom dijagnostikom bolest se može držati pod kontrolom i ne treba zaboraviti da može svakom da se desi zato je najbolje odlaziti na preventivne preglede.

 

(Pančevac/RTV Pančevo)

PANČEVO: Uspešno sprovedeni preventivni pregledi štitne žlezde, veliki odziv građana

PODRŠKA ŽENAMA KOJIMA JE POTREBNA POMOĆ Otvorena kancelarija Udruženja Žena uz ženu čija je misija podizanje svesti o karcinomu dojke!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.