PANČEVAC PITA ZA DESU: Imam invalidno dete koje prima naknadu od PIO fonda od mog preminulog muža. Da li ono ima pravo na penzionersku karticu?

11:31

03.11.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/PIO fond
„Imam invalidno dete koje prima naknadu od PIO fonda od mog preminulog muža. Da li ono ima pravo na penzionersku karticu? Da li sam zakasnila s prijavom i kako da se prijavim?”, pitala je naša sugrađanka Desa I.
Odgovor: Pravo na penzionersku karticu koju izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje imaju svi penzioneri, ali i korisnici novčanih naknada, privremene naknade po osnovu II i III kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti ostvarene prema Zakonu o PIO, zatim oni koji primaju privremenu naknadu za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju prema istom zakonu, kao i invalidna deca – korisnici privremene naknade preko Fonda PIO.
Niste zakasnili jer prijavljivanje nije vremenski ograničeno. Zahtev se može podneti u nadležnoj filijali PIO fonda, koja se u Pančevu nalazi na Trgu mučenika 6 a (blizu Tamiša) ili elektronski na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs. U pretraživaču najpre ukucajte ovu adresu, a nakon što se otvori stranica Fonda PIO, videćete ikonu (sličicu) na kojoj velikim slovima piše: PENZIONERSKE KARTICE. Kada kliknete na nju, otvoriće se nova stranica i tada kliknite na polje „Podnošenje prijave” da bi se otvorio obrazac za unos podataka. Neophodno je uneti JMBG i broj mobilnog telefona ili imejl adresu, a pored pojedinih pitanja treba da štriklirate željeni odgovor.
Tako, ako želite da kartica bude na latinici, označite odgovarajaći kvadrat. Ako ga ne označite, ona će biti štampana na ćirilici. Naznačite i na koji način želite da vam bude dostavljena kartica. Sledi i pitanje da li u svrhu ostvarivanja određenih pogodnosti kroz dodeljivanje bodova pristajete da od Poreske uprave budu preuzeti i obrađeni vaši lični podaci na osnovu fiskalnih računa za plaćenu robu i usluge koji nastanu u vezi s korišćenjem penzionerske kartice.
U pitanju je zakonska obaveza o obradi ličnih podataka, pa ako želite da koristite i ovu dodatnu pogodnost i ako se slažete da se vaši podaci prikupljaju, u ovom slučaju elektronskim putem, potvrdite svoj pristanak klikom na odgovarajući kvadrat. Takođe se možete izjasniti o tome da li pristajete da vam se dostavljaju podaci o korišćenju, kao i o pogodnostima koje možete da dobijete korišćenjem kartice. Nakon toga konačno kliknite na plavo dugme „Pošalji zahtev”. Sastavni deo zahteva čini i obaveštenje o obradi podataka o ličnosti gde se možete upoznati s tim koji se podaci i kako koriste u svrhu izdavanja i korišćenja penzionerske kartice.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.