SRPSKI LEKOVI JOŠ NISU STIGLI DO BOLNICA NA KIM Elek: Trenutno se nalaze na terminalu u Prištini

08:59

05.11.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/Kosovo online

Lekovi koji su zahvaljujući naporima Beograda poslati zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji još nisu stigli na odredišta, a trenutno se nalaze na terminalu u Prištini, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica i predsednik Srpske liste Zlatan Elek.

Prema njegovim rečima, u pokrajinu su stigla tri šlepera i to je prva pošiljka posle dve godine i tri meseca, nakon velike diplomatske aktivnosti Beograda da se prevaziđu administrativne prepreke koje je nametnula Priština.

– U jednom šleperu su samo infuzioni rastvori, a u drugom ostali lekovi koji su neophodni za kliničko bolnički centar i za ostale ustanove na KiM koje funkcionišu u zdravstvenom sistemu Ministarstva zdravlja Srbije – rekao je Elek.

Dodao je da očekuje da će u ponedeljak prvi šleper doći u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici.

– Mi smo još pre šest meseci upozoravali na teškoće u snabdevanju lekovima koje bi mogle da dovedu do humanitarne katastrofe. Lekovi sada stižu, ali to treba da se nastavi u kontinuitetu – naglasio je Elek.

Navodi da zdravstvenim ustanovama u kojima se leče Srbi najviše nedostaju fiziološki rastvor i antibiotici, a da ponestaje i anestetika.

– Verujem da ćemo zahvaljujući ovoj isporuci kontinuirano da nastavimo da pružamo zdravstvenu zaštitu, što je najbitnije za naše stanovništvo ovde na teritoriji Kosova. Jer pravo na lečenje vodi pravu na život, a pravo na život je osnovno pravo svuda u svetu, znači, ne podleže nacionalnosti – kaže Elek.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je juče da je kontigent srpskih lekova stigao na KiM i da će uskoro biti dopremljen u srpske bolnice, zahvaljujući intenzivnoj i dugoj diplomatskoj borbi Beograda.

– Zbog gotovo dvogodišnje blokade i opstrukcije Prištine koja je izmišljala razne administrativne prepreke, bili smo na pragu humanitarne katastrofe. O tome je Beograd redovno upozoravao zvaničnike EU tokom dijaloga, ali i ostale međunarodne aktere“, naveo je Petković.

STRAH OD BANJALUČKOG SCENARIJA Doktor Elek: U KBC Mitrovica nedostaje kiseonik za bebe, noćas zaustavljen i pretresen sanitet sa pacijentom

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.