POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK PALIM BORCIMA Kiš: Jako je važno u današnje vreme da se sećamo prošlosti, jer živimo u vremenu kada istorija pokušava da se izmeni FOTO

11:33

08.11.2023

Podeli vest:

Pančevac

Na obnovljeni spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu, na Starom pravoslavnom groblju u Pančevu, danas su položeni venci povodom Dana grada Pančeva.

Predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grozdana Milenkov položili su vence u ime Grada.

Pančevac

– Osmi novembar je dan grada Pančeva, dan kada je u Prvom svetskom ratu vojska pod vođstvom generala Petra Aračića ušla u Pančevo i oslobodila ga od austrougarskog terora i pripojila ga matici Srbiji, to je jedan od najznačajnijih datuma naše istorije, podsetio je Tigran Kiš i dodao:

Pančevac

– Politika sećanja i odnos prema prošlosti se naglo menja od 2012. kada je Aleksandar Vučić došao na vlast. Mi otvaramo muzeje, mi snimamo filmove, mi pišemo knjige, obnavljamo spomenike i danas sa ponosom moram da kažem da je ovaj spomenik iza nas, kao jedno značajno kulturno nasleđe  grada Pančeva, obnovljen zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradu Pančevu. Drago mi je da smo danas tu da osvedočimo jednom obnovljenom spomeniku koji je značajan za istoriju grada Pančeva. Jako je važno u današnje vreme da se sećamo prošlosti, jer živimo u vremenu kada istorija pokušava da se izmeni s toga su ovakvi datumi jako važni, zaključuje Kiš.

Pančevac

Rukovodilac radova na obnovi spomenika Vesna Potpara sa Žarkom Rakočevićem položila je venac u ime Zavoda  za zaštitu spomenika kulture.

Pančevac

Spomenik palim borcima iz Prvog i Drugog svetskog rata na Starom pravoslavnom groblju podignut je 1934. godine. Na njemu je mermerna ploča na kojoj je 130 imena palih boraca učesnika Prvog i Drugog svetskog rata.

Pančevac

Zbog zuba vremena, spomenik je bio u lošem stanju i bilo je neophodno da se urade opsežni restauratorski radovi.

Pančevac

Sredstva za sređivanje spomenika u iznosu od 3 miliona i 300 hiljada dinara, obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Pančevac/Mirko Popović)

PANČEVO DANAS SLAVI MITROVDAN – DAN GRADA Tačno u podne održava se svečana sednica Skupštine u Kulturnom centru Pančeva

NA DAN PANČEVA BIĆE POLOŽENI VENCI NA OBNOVLJENI SPOMENIK PALIM BORCIMA U toku obnova monumentalnog memorijalnog obeležja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.