ZA ZDRAV I LEP OSMEH SVAKOG GRAĐANINA Uskoro besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja

Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante.

15:36

23.11.2023

Podeli vest:

Stomatolog
PIxabay

Do sada su besplatne stomatološke usluge u domovima zdravlja bile dostupne samo određenim kategorijama pacijenata. Sada, s ciljem poboljšanja brige o oralnom zdravlju svih građana, Ministarstvo zdravlja planira proširenje besplatnih stomatoloških usluga na sve stanovnike Srbije.

Prema rečima dr Tihomira Mrenovića, načelnika Stomatološke službe Doma zdravlja Pančevo, ideja je potekla od ministarke, profesorke Grujićić sa ciljem da se svi pacijenti sa overenom zdravstvenom knjižicom mogu javiti zdravstvenim ustanovama.

„Na primer, imamo stomatološke zdravstvene zaštite odnosno stomatološku službu po domovima zdravlja i u zavodima koji pružaju te stomatološke usluge isključivo sa overenom zdravstvenom knjižicom. Znam koliko će to da znači svim našim građanima, svim ljudima u našoj zemlji“, rekao je dr Mrenović.

Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante, istakla je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ono što je takođe važno jeste da će se otvoriti i nova radna mesta za stomatologe koji čekaju posao.

„To je obostrana korist, pre svega pacijentima da dođu do stomatološke usluge, a sa druge strane u evidenciji na tržištu rada je oko 1.100 doktora stomatologije koji traže ili čekaju svoj posao, znači šansa i te kako i za njih. Ali kroz njih treba omogućiti i stomatološku sestru, zubnog tehničara, rengden tehničara, veći broj stomatoloških materijala, stomatološke stolice i mašine na kojima će ti stomatolozi da rade. U našoj ustanovi u Domu zdravlja Pančevo imamo stomatološke mašine. Jesu one stare ali su i dalje u funkciji, obnovili smo i tri nove stomatološke mašine. Imamo novi rendgen aparat, imamo zubne tehničare koji mogu da pruže stomatološke usluge. Nama stvarno trebaju doktori stomatologije iz dva razloga: prvi je taj da mi u naseljenim mestima imamo doktore stomatologije svih pet radnih dana, a drugi da se još više približimo deci u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, da mi bukvalno njima dolazimo na noge“, istakao je dr Mrenović.

U planu je da se i privatna stomatološka praksa  kasnije nađe u sistemu ali je važno definisati koje oni intervencije najviše rade.

(Pančevac/RTV Pančevo)

HUMANOST NA DELU: Pančevački srednjoškolci od Ministarstva dobili 500.000 dinara za projekat

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.